/ -SHUTTERSTOCK
25/09/2024 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Savjeti ljekara: Kako održati lijepu kosu tokom menopauze

Sa početkom menopauze, žensko tijelo ulazi u novo stanje – a ova tranzicija nije uvijek glatka. Suočavamo se sa kožom bez sjaja, valunzima i gubitkom kose. Danas govorimo o tome kako izbjeći ovo poslednje. I nije tako teško: samo dodajte nekoliko prijatnih navika u svoj život koje će vašu kosu učiniti lijepom i gustom.

10 tajni kako održati lijepu kosu tokom menopauze

1. Provjerite hormone

Tokom menopauze mijenja se hormonska ravnoteža, što utiče i na ljepotu. Na primjer, ako je nivo androgena visok, a nivo estrogena nizak, to može dovesti do proređivanja i gubitka kose. Isti efekat će se desiti sa nedostatkom ili viškom hormona štitaste žlijezde – kosa će postati krhka i početi da pada. Zato redovno provjeravajte hormone.

2. Provjerite nivo vitamina

Nedostatak ili višak esencijalnih vitamina – poput B12, D i gvožđa – dovodi do pogoršanja opšteg stanja. Uključujući i stanje kose – postaje izblijedjela, tanka i brzo se lomi. Ukoliko primijetite slične simptome, ne bi škodilo da uradite detaljan test krvi i otklonite neravnotežu vitamina.

3. Smanjite nivo stresa

Stres utiče na svaki aspekt zdravlja, ali je najuočljiviji na kosi. Žene koje su pod velikim stresom doživljavaju gubitak i proređivanje kose. Ako se prepoznate u ovom opisu, dodajte neke aktivnosti za smanjenje stresa u svoju rutinu. Na primjer, joga, meditacija ili posjeta stručnjaka za mentalno zdravlje. Obratite pažnju i na magnezijum ako imate mnogo turbulentnih situacija u životu.

4. Bavite se nekim sportom

Vježbanje treba da bude redovno i traje od 30 minuta do dva sata. Fizička aktivnost pomaže u oslobađanju od stresa (a ovo je važno za kosu – vidi prethodnu tačku), a takođe podstiče cirkulaciju krvi u predjelu glave. Aktivno snabdevanje krvlju budi folikule dlake i izaziva rast nove kose.

5. Jedite zdravu ishranu

Hrana sa trans mastima, puno šećera i aditiva sadrži malo ili nimalo proteina. On je taj koji je, razlažući se na aminokiseline, "graditelj" našeg tijela. Proteini jačaju nokte, kosu čine jakom i gustom, stabilizuju vid, a takođe poboljšavaju opšte zdravlje organa. Dakle, ishrana treba da bude bogata proteinima, vlaknima (čiste stomak od toksina), kao i vitaminima.

6. Uzimajte suplemente

Na tržištu postoji mnogo suplemenata koji imaju za cilj poboljšanje kvaliteta kose i noktiju. Mnogi od njih takođe normalizuju nivo hormona i smanjuju stres. Neki vitamini imaju bolje karakteristike od drugih, pa se konsultujte sa svojim ljekarom da biste utvrdili koji dodatak je pravi za vas.

7. Rjeđe oblikujte kosu

Čak i ako tretirate kosu sprejom za zaštitu od toplote, kosa je i dalje izložena visokim temperaturama. Već lomljiva i slaba kosa u klimakterijumu postaje još tanja, što dovodi do iscijepljenih krajeva i naknadnog gubitka kose. Dakle, koristite pegle i kosu samo kada je to baš neophodno, a inače sušite kosu prirodnim putem.

8. Nježno osušite kosu

Samo zato što sušite kosu bez fena ne znači da je sušite bezbijedno. Na primjer, loša navika mnogih žena je da nakon tuširanja snažno trljaju kosu peškirom. To ne bi trebalo da radite: mokri pramenovi su još tanji od suvih, pa ih takvim pokretima potpuno razbijate. Jednostavno umotajte kosu u peškir, a zatim je otpustite kada se većina vode upije.

9. Koristite samo visokokvalitetne češljeve

Nakon pranja, kosu možete češljati četkom sa plastičnim zubima, koji se nalaze na velikoj udaljenosti jedan od drugog. Za jako suvu, kovrdžavu kosu pogodan je mekani češalj sa prirodnim čekinjama, koji ne naelektriše kosu i ne lomi je. Neprirodne čekinje su veoma tvrde i dovode do ispucanih vrhova i lomljive kose.

10. Pravilno njegujte kosu

Pažljivo čitajte sastav proizvoda (šampon, balzam, maska za kosu) i izbjegavajte one koji sadrže sulfate i hemijske mirise. Oni mogu učiniti kosu vizuelno sjajnom i gustom, ali ovo je privremeni efekat. Ubrzo nakon upotrebe, kosa može postati lomljiva i tanka. Zato birajte proizvode sa najkvalitetnijim sastojcima kako bi vaša kosa i u menopauzi bila gusta i zdrava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. septembar 2024 16:02