/ -SHUTTERSTOCK
26/06/2024 u 20:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Serumi za rast trepavica: Kako se pravilno koriste

Serumi za rast trepavica uopšte nisu novi proizvod, ali je proizvod koji nikada nije dobio pažnju kakvu zaslužuje – a sada počinje da aktivno osvaja tržišta.

Da li su takvi serumi efikasni, koji rizici mogu biti i kako ih pravilno koristiti da biste postigli vidljiv efekat, saznaćete u nastavku.

Kako funkcionišu serumi za rast trepavica

Svrha seruma je, kako kažu njihovi proizvođači, da ojača, produži i poveća obim trepavica. Sve je nemoguće bez dobre hidratacije. Zahvaljujući njemu, trepavice se ne lome brzo i rastu u skladu sa tim. Stoga je prvi i glavni zadatak seruma da obezbijedi dobru hidrataciju trepavica. Plus jačanje folikula dlake i povećanje njenog volumena.

Sastav seruma varira od brenda do brenda. Po pravilu, svi serumi sadrže elemente korisne za hidrataciju i rast, kao što su pantenol, ceramidi, biotin, hijaluronska kiselina. U sastavima takvih proizvoda često je prisutno i ricinusovo ulje, provjereni lijek naših baka – njegove masne kiseline pomažu u jačanju korena trepavica.

Peptidi se takođe mogu naći u sastavu. Trepavice su, kao i kosa, napravljene od proteina. Peptidi stupaju u interakciju sa građevinskim proteinom u kutikuli trepavica, jačajući njenu strukturu i popravljajući oštećenja.

Koliko dugo traje efekat?

Ova vrsta proizvoda definitivno se može klasifikovati kao ona koja ne daje efekat nakon samo jedne upotrebe. Prednosti upotrebe seruma moći ćete da vidite tek nakon nekog vremena, zahvaljujući akumuliranom efektu.

I ovde su važne regularnost i doslednost – ako koristite serum 1 mjesec, ali jednom nedjeljno, malo je vjerovatno da ćete vidjeti značajan efekat. Proizvođači obično preporučuju svakodnevno korišćenje. Osim toga, treba da znate da trepavice ispadaju oko 30 dana nakon što su se "rodile" i da je potrebno redovno održavati njihov lijep izgled.

Da li su serumi bezbijedni?

Serum za rast trepavica je isto kozmetički proizvod kao krema za lice ili maskara. Shodno tome, može sadržati pojedine alergene. Stoga pažljivo pročitajte sastojke ako znate na šta vaše oči mogu reagovati.

Uvijek vam savjetujem da uradite test: prvo nanesite malu količinu proizvoda na poleđinu ruke, zatim pažljivo nanesite malu količinu na jedno oko (pogledajte rezultat), a zatim počnite da koristite ovaj proizvod sledećeg dana. U svakom slučaju, ako se iznenada jave crvenilo ili svrab, obavezno se obratite ljekaru.

Ovo je izuzetno važno

Još jedna važna stvar koju treba znati je da postoje serumi za rast trepavica koji sadrže hormone rasta. Osnova njihovog sastava su prostaglandini. Glavni princip njihovog djelovanja je poboljšanje cirkulacije krvi i normalizacija ishrane folikula kose. Njihov glavni "adut" je brzina dobijanja rezultata.

U prosjeku, obrve i trepavice postaju gušće nakon 3 nedelje upotrebe. Međutim, samo ljekar može preporučiti takve proizvode, jer hormoni imaju veliki broj nuspojava i treba biti oprezan.

Inače, serumi za rast trepavica ne mogu štetiti, pod uslovom da ne sadrže neki sastojak na koji steb alergični i da imaju dobar rok trajanja. Osim toga, treb aih koristiti tačno onako kako je priloženo u uputstvu proizvođača. Inače, mnogi ljekari savjetuju da umjesto upotrebe ovakvih proizvoda u ishranu ubacite više vitamina i proteina, ređe trljate oči i ne koristite vodootpornu maskaru,piše lepotaizdravlje.rs

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 20:02