/ -SHUTTERSTOCK
18/10/2024 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zvučne kupke kao wellnes trend

U užurbanom svijetu, punom aktivnosti, postalo je zahtjevno pronaći vrijeme za pauzu. Da jednostavno stanete, posvetite se svom unutrašnjem biću i opustite se. Bilo da tražite nove načine za meditaciju, da ste poklonik i pobornik mindfulness tehnika, ili samo želite aktivnost koja će vam pomoći da se osjećate smirenije i zadovoljnije – zvučne kupke mogle bi biti rešenje.

Zvučne kupke su tema o kojoj uveliko bruji internet. Da li su efikasne? Kako izgledaju? Šta možete da očekujete? Prije nego što zakažete svoju prvu zvučnu kupku, saznajte odgovore na sva ova pitanja.

Šta je zvučna kupka?

Zvučna kupka je lično iskustvo koje se obično odvija u studiju za jogu ili wellness. Zvučna kupka je, u stvari, metoda koja podrazumijeva izazivanje različitih zvukova na raznim lokacijama u prostoriji, a sve sa ciljem da se stvori opuštajuća atmosfera.

Poznato je da postoje različite frekvencije zvuka koje deluju umirujuće, a stvaranje upravo ovih zvukova može pomoći osobi da se osjeća spokojnije. Kada se praktikuju zvučne kupke, terapeut obično koristi kristalne činije, zvončiće i bubnjeve.

Iako su zvučne kupke poprilična novost u svetu i trend koji tek uzima maha, u nekim djelovima svijeta one imaju dugu istoriju. U kineskoj medicini, recimo, viljuške za podešavanje zvuka se koriste od davnina i to pri sesijama akupunkture.

Prednosti zvučne kupke

Poenta zvučne kupke je korišćenje različitih zvukova koji će vas dovesti u mirnije, opuštenije stanje i osloboditi se stresa. Svi smo već osjetili dobrobiti zvuka: naša omiljena pjesma nas usrećuje, melodija koja nam ne prija čini nas prilično nervoznim. Baš kao muzika, na naš djeluju i zvuci iz okruženja: sjetite se samo koliko stresa vam priredi bučno okruženje. Zvučne kupke mogu imati širok spektar mentalnih i fizičkih koristi, a ovo su neke od njih:

Smirivanje uma

Fizičko i mentalno opuštanje

Oslobađanje od stresa

Nauka još uvijek proučava efekte zvuka na naše mentalno i fizičko zdravlje, ali za sada rezultati obećavaju. "Nova istraživanja pokazuju da različite frekvencije zvuka mogu uticati na cijelo tijelo, uključujući nervni sistem, mišićno-skeletni sistem, pa čak i krvne sudove", kaže dr Žak Žospitre, psihijatar iz Nujorka. "Studije razmatraju efekte zvuka na formiranje kostiju, raspoloženje i zdravlje mišićno-skeletnog sistema".

Kako se pripremiti za zvučnu kupku?

Priprema za zvučnu kupku je laka — obično ne morate mnogo da radite. Obucite se udobno, ponesite jastuk na koji ćete spustiti glavu i mekanu prostirku.

Šta očekivati tokom zvučne kupke?

Iznad svega, očekujte da čujete nove i drugačije zvuke nego što ste čuli ikada ranije. Nisu svi upoznati sa alatima koji se ovde koriste, kao što su kristalne pjevajuće činije, pa znajte da će vas neki zvuci možda iznenaditi. Zvučne kupke imaju različit efekat na svakoga, tako da možete zaspati ili osjetiti neočekivane emocije.

Potencijalni neželjeni efekti zvučne kupke

Pošto su zvučne kupke prilično bezopasna aktivnost, ne postoje veliki rizici. Najgora stvar koja se može desiti je da ne uživate u zvucima koje čujete. Takođe, može vam se desiti da se u početku osjetite neprijatno, jer vam zvuk pokrene neke neželjene emocije. Ako vam se to dogodi, možete posetiti drugu zvučnu kupku ako ste i dalje zainteresovani za koncept ili isprobati alternativni oblik meditacije da vidite da li bolje funkcioniše,piše lepotaizdravlje.rs

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. oktobar 2024 01:02