Најбољи почетак живота / - Уницеф ЦГ - Душко Миљанић
03/08/2021 u 12:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дојење - најбољи почетак живота

УНИЦЕФ и СЗО препоручују да мајке почну с дојењем већ у првом сату након рођења дјетета и да наставе с искључивим дојењем своје бебе током првих 6 мјесеци њеног живота и током пандемије коронавируса

Током посљедње деценије, у Црној Гори је порасла свијест о значају дојења, што је довело и до већег дојења у пракси. Наиме, 2009. је само 1 од 5 беба искључиво дојена 3 до 6 мјесеци, док то исто сада важи за сваку другу бебу. Међутим, још је доста посла пред нама посебно када је у питању пружање адекватне подршке мајкама да почну да доје одмах након порођаја и да наставе да доје пошто изађу из породилишта. У Црној Гори је свега једна четвртина мајки дјеце старости од 0 до 6 година подојила своју бебу у првих сат времена након порођаја. 3 од 5 мајки потврдило је да је њихова беба дохрањивана у породилишту. Готово све мајке (94%) слажу се да је потребно побољшати подршку коју мајке добијају од здравствених радника како би што успјешније дојиле.

Ово су само неки од кључних налаза истраживања на национално репрезентативном узорку од хиљаду родитеља и старатеља дјеце узраста 0-6 година које је истраживачка агенција Ипсос спровела уз подршку УНИЦЕФ-а и ЕУ у марту ове године. Налази истраживања објављени су данас поводом Свјетске недјеље дојења која се традиционално обиљежава током прве седмице августа како би се подигла свијест да је дојење најбољи почетак живота и да од њега доживотно имају користи и мајка и беба. Истраживања показују да искључиво дојење има битну улогу у заштити од прекомјерне тежине и гојазности у дјетињству. Дојење је и моћна одбрана од ризика да се развију хроничне болести касније у животу.

Иако је дојење природан чин, ријеч је и о понашању које се учи. Велики број истраживања указује на то да је мајкама потребна активна подршка за успостављање и одржавање одговарајуц́их пракси дојења.

„Рано дојење не може замијенити ниједна адаптирана формула, као што ни близину и сигурност коју пружа мајчино наручје не може замијенити ниједна друга врста пажње. Желимо да се наша дјеца развијају и расту у здравом окружењу и ја вјерујем да ће успостављање Националног комитета за дојење значајно допринијети реализацији свих зацртаних активности које за крајњи циљ имају повећање стопе дојења“, истакла је министарка здравља др Јелена Боровинић Бојовић.

Свјетска здравствена организација и УНИЦЕФ покренули су иницијативу „Породилишта по мјери беба“ (Бабy-Фриендлy Хоспитал Инитиативе) 1992. године, како би подржали дојење у породилиштима. Захваљујући подршци УНИЦЕФ-а, у Црној Гори је иницијатива „Породилишта по мјери беба“ уведена 2000. године у седам од укупно једанаест породилишта, али је потребно уложити додатне напоре како би се овај процес довео до краја и ускладио са најновијим међународним стандардима. Иницијатива „Породилишта по мјери беба“ подразумијева десет корака за подстицање успјешног дојења, као што су: информисање мајки о предностима дојења; обучавање стручног особља за пружање подршке мајкама да доје; обезбјеђивање мајкама и бебама да буду заједно у породилишту 24 сата дневно; и утврђивање стандарда за успостављање и рад група за подршку дојењу након отпуста из породилишта.

„УНИЦЕФ ц́е наставити да подржава Црну Гору у унапређивању квалитета здравствених услуга како би свака беба добила најбољи почетак живота. Он се обезбјеђује дојењем одмах по рођењу, као и кроз активну подршку мајкама да наставе да доје од стране здравствених служби, породице и на радном мјесту“, поручио је Хуан Сантандер, шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори.

УНИЦЕФ и СЗО препоручују да мајке почну с дојењем већ у првом сату након рођења дјетета и да наставе с искључивим дојењем своје бебе током првих 6 мјесеци њеног живота. Шефица Канцеларије Свјетске здравствене организације (СЗО) у Црној Гори др Мина Брајовић истиче да мајке могу и треба да доје и током пандемије коронавируса.

„Доступна истраживања указују да жене с ЦОВИД-ом-19 могу да доје ако желе предузимајући сљедеће мјере предострожности: ношење маске док доје како би се обезбиједила хигијена дисања; прање руку 20 секунди прије и након што додирују бебу и чишћење и дезинфиковање свих површина које додирују“, објаснила је Брајовић.

Она је истакла и да су отприлике само 13 одсто новорођенчади искључиво дојени током првих 6 мјесеци живота у европској регији СЗО, која има нижу стопу дојења него све друге регије.

Захваљујуц́и подршци ЕУ и УНИЦЕФ-а, на јесен ц́е бити организована обука здравствених радника о иницијативи „Породилишта по мјери беба“ у Црној Гори. Након тога ће услиједити процјена стања у свим породилиштима како би се израдио план подршке за достизање међународних стандарда породилишта по мјери беба. Уз подршку ЕУ и УНИЦЕФ-а, Министарство здравља ц́е такође радити на усклађивању Националног кодекса о рекламирању замјена за мајчино млијеко с међународним стандардима Свјетске здравствене организације, чија Мрежа за глобални мониторинг и подршку спровођењу Међународног кодекса о рекламирању замјена за мајчино млијеко, позната као НетЦоде, има за циљ спречавање неадекватног рекламирања замјена за мајчино млијеко.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:21