/ -ФОТО: Влада ЦГ, УНИЦЕФ
02/06/2022 u 13:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подршка и заштита дјеце и породица стратешки приоритет Министарства и УНИЦЕФ-а

Саговорници су се сагласили да би што прије требало предузети активности које за циљ имају смањење броја дјеце без родитељског старања у институцијама

Развијање и јачање услуга подршке породицама, развијање хранитељства и превенција и заштита дјеце од свих облика насиља и експлоатације стратешки су приоритети око којих су се усагласили министар рада и социјалног старања Адмир Адровић и вршитељка дужности шефа представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори Сабина Жунић на првом званичном састанку који је одржан у министарству.

На састанку је саопштено да ће УНИЦЕФ наставити да пружа подршку министарству у реформи система социјалне и дјечје заштите у циљу бољег унапређења покривености, квалитета и одрживости основних услуга, као и на побољшању мјера заштите дјеце од свих облика насиља и експолатације. Такође, саговорници су се сагласили да би што прије требало предузети активности које за циљ имају смањење броја дјеце без родитељског старања у институцијама. 

-Интензивираћемо рад на смањењу броја дјеце у институцијама кроз подршку биолошким породицама као и на развоју хранитељства, са посебним акцентом на развоју специјализованог хранитељства. Тренутно спроводимо активности на изради Стратегије деинституционализације и уз експерстку подршку УНИЦЕФ-а очекујемо да она буде израђена до краја ове године”-казао је министар Адровић. 

-Свако дијете треба породицу. Зато је веома важно да јачамо услуге подршке породицама које се налазе у кризним ситуацијама и тиме спријечимо измијештање дјеце из биолошке породице. Уколико је у најбољем интересу да се дијете измјести из породице, потребно је да буде смјештено у хранитељску породицу, а не у институцију. У Црној Гори преко 100 дјеце је без родитељског старања, а међу њима има и дјеце са сметњама у развоју. Сва ова дјеца би требало да живе у топлом породичном окружењу и у том смислу, неопходно је јачање система хранитељства. УНИЦЕФ је срећан да подржи ове напоре Министарства- истакла је вршитељка дужности шефа представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гор Сабина Жунић.  

Министар је нагласио значај заштите дјеце од свих облика насиља и казао да ће посебан акценат министарство дати заштити дјеце од свих облика насиља и јачању капацитета цантара за социјални рад на заштити дјеце од породичног и других облика насиља. С тим у вези, јачаће се капацитети центара за социјани рад кроз повећање броја водитеља случајева. 

Министарство и УНИЦЕФ поздравили су одлуку Владе Црне Горе о обезбјеђивању средстава за дјечји додатак за сву дјецу до 18. година, као веома важну финансијску подршку породицама, наричито породицама које живе или су у ризику од сиромаства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:48