Loše večernje navike zbog kojih teško mršamo / -SHUTTERSTOCK
23/10/2023 u 20:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Loše večernje navike zbog kojih ne možete da smršate

Često zaboravljamo da ono što radimo pred spavanje i te kako utiče na naš metabolizam

Često zaboravljate da ono što radite pred spavanje i te kako utiče na naš metabolizam zbog čega i ne možete da smršate. Ako se borite da skinete te uporne kilograme, vrijeme je da skrenete pažnju na noćnu rutinu koja se često zanemaruje. Evo nekih loših navika koje bi trebalo da izbacite.

Kasna užina neće vam pomoći da smršate

Užina do kasno u noć je primamljiva zamka za mnoge. Kada grickate pred spavanje, tijelo nema dovoljno vremena da sagori te kalorije prije spavanja.

Pored toga, ove grickalice često sadrže mnogo šećera i nezdravih masti, što može dovesti do povećanja tjelesne težine tokom vremena.

Da biste se uhvatili u koštac sa ovom navikom, odredite određeno vrijeme za jelo uveče, idealno najmanje dva sata prije spavanja. Ova praksa omogućava vašem tijelu da efikasno svari vaš posljednji obrok i sprečava da se te dodatne kalorije skladište u obliku masti.

​Korišćenje elektronskih uređaja u krevetu

Ovi uređaji emituju plavo svjetlo, što može da ometa proizvodnju melatonina u tijelu, hormona koji reguliše san. Loš kvalitet sna može dovesti do hormonske neravnoteže, uključujući povećan grelin (hormon gladi) i smanjen leptin (hormon koji vam govori kada ste siti).

Ova neravnoteža može otežati kontrolu apetita i može doprinijeti povećanju tjelesne težine. Da biste se izborili sa ovom navikom, pokušajte da odložite elektronske uređaje najmanje sat vremena prije spavanja.

Večera s visokim sadržajem ugljenih hidrata

Ovi obroci dovode do brzog skoka nivoa šećera u krvi, praćenog padom, što može izazvati glad i želju za slatkim grickalicama kasnije uveče. Da biste to izbjegli, odlučite se za uravnoteženu večeru koja uključuje nemasne proteine, zdrave masti i vlakna.

Ova kombinacija vam pomaže da se osjećate sitim i zadovoljnim bez izazivanja oštrih fluktuacija šećera u krvi.

Neadekvatna hidratacija

Ponekad vaše tijelo može da pomiješa žeđ sa glađu, što vas navodi da posegnete za grickalicama kada mu je potrebna samo hidratacija.

Da biste to spriječili, vodite računa o tome da ostanete adekvatno hidrirani tokom dana, ali imajte na umu da smanjite unos tečnosti uveče kako biste izbjegli česte odlaske u kupatilo tokom noći.

Stres i anksioznost

Stres i anksioznost mogu dovesti do emocionalnog jedenja, posebno noću kada ste podložniji žudnji. Visoki nivoi stresa pokreću oslobađanje kortizola, što može povećati vaš apetit i sklonost ka hrani.

Da biste upravljali stresom, vježbajte tehnike opuštanja kao što su vježbe dubokog disanja, meditacija ili joga. Ove tehnike vam mogu pomoći da smirite svoj um i da smanjite potrebu za smirivanjem stresa nezdravim grickalicama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 07:06