/ -IHEARTNAPTIME.NET
20/07/2024 u 14:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pripremite limunadu s borovnicama, osvježavajući napitak za tople dane

Vreli topli dani zahtijevaju unošenje dovoljne količine tečnosti, a osim puno vode uvijek je dobro napraviti i neka brza i ukusna osvježavajuća pića koja će nas takođe hidrirati i osvježiti.

Limunada je ljetno piće najdraže mnogima, puno vitamina, a osvježava i kiselkastim ukusom - mnogi nazivaju limun jednom od najzdravijih namirnica na svijetu, ponajprije zbog velike količine vitamina C, ali i ostalih nutrijenata kao što su bioflavonoidi, pektin, folna kiselina, vitamin A, B1, B6, kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, mangan…

Limunada je zdrava kao zasebno piće, uz malo meda ili zaslađivača po želji, a dobra je baza i za nadogradnju i kreaciju ukusnih pića koja se osim bogatijim ukusom mogu pohvaliti i s još više vitamina i dobrih sastojaka.

Borovnice su ljetno voće s malo kalorija i tako dobro osvježavaju pa u kombinaciji s limunom čine savršeno ljetno piće koje će na organizam djelovati ugodno i regenerisaće ga u trenu.

Male bobe tamnoljubičaste boje odličan su izvor vitamina C i bioflavonoida, polifenolnih spojeva koji pokazuju antioksidativna i protivupalna svojstva, među kojima je i antocijan, tamni pigment koji borovnicama daje njihovu specifičnu boju. Borovnice su takođe bogate manganom, kalijumom i fosforom, uz visok sadržaj vlakana. 

Sastojci:

500 grama borovnica

120 ml limunovog soka

2 litre vode

zaslađivač po želji (šećer, stevija, med…)

Priprema:

U blenderu ili štapnim mikserom izmiksajte borovnice. Zatim ih procijedite kroz sito, a dobijeni sok sipajte u bokal, dodajte vodu, limunov sok i zaslađivač koji ste odabrali (količina prema ukusu). Sve dobro promiješajte. Stavite u frižider ili poslužite odmah sa kockicama leda, a po želji ukrasite kriškama limuna, borovnicama ili listićima mente.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 21:55