/ - PHOTO BY ELEMENT5 DIGITAL ON UNSPLASH
04/10/2023 u 12:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spremite pitu od bundeve, idealna za jesenje dane

Ostavi kolač da se ohladi prije serviranja

Jesen je idealno vrijeme da isprobate recept za slasnu i sočnu pitu od bundeve koja će oduševiti sve ukućane i vaše goste.

Ovaj tradicionalni američki desert mnogima postaje najdraža poslastica nakon što ga probaju, piše Klix.

Sastojci:

250 gr brašna

50 gr šećera

1/2 mala kašikica soli

125 gr maslaca

1 jaje

2 velike kašike mlijeka

Krema:

500 ml mlijeka

500 gr bundeve

200 gr šećera

2 jaja

1 mala kašikica cimeta

Priprema:

Obloži kalup papirom za pečenje. Promiješaj brašno, so i šećer. Zatim dodaj na kockice isjeckan hladni maslac i izmiješaj ovu smjesu sa prstima, dok tijesto ne bude nalik krupnim mrvicama. Zatim dodaj jaje i mlijeko i brzo zamijesi loptu od tijesta. (Ne mijesi predugo, inače tijesto neće biti prhko). Zamotaj tijesto u plastičnu foliju i ostavi ga pola sata u frižideru.

Isjeckaj bundeve za kremu na male kockice i stavi u jednu veliku posudu, zajedno sa mlijekom. Dodaj šećer i začine te stavi kremu da se kuva na laganoj vatri, dok bundeva ne omekša (oko 15 min) te miješaj da bundeva ne zagori. Kada je omekšala, izmiksaj je sa štapnim mikserom. Ostavi kremu da se ohladi i zatim dodaj umućena jaja.

Zagrij rernu na 180 C. Izvadi tijesto iz frižidera i istanji ga i položi kalup. Izbockaj dno viljuškom i stavi tijesto deset minuta u zamrzivač. Izvadi tijesto iz zamrzivača i poklopi ga folijom i peci ga zatim deset minuta.

Izvadi pečeno tijesto i smanji temperaturu rerne na 160 C. Ulij kremu u tijesto i peci sve zajedno pola sata. Ostavi kolač da se ohladi prije serviranja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:58