Мимоза салата / -FOTO: SHUTTERSTOCK
24/01/2022 u 07:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мимоза салата

Ове салате илити предјела неће се постидјети ни искуснији у кухињи

Ако сте до сада ријетко кували или уопште нисте, почните са мимоза салатом. Из неколико разлога ово је идеално јело да се пробије лед: једноставно се прави и ту нема никакве мудролије; преукусна је и мало ко је не воли; феноменално изгледа и биће прави бисер на столу. На крају опуштено - нема шансе да оманете. Ове салате илити предјела неће се постидјети ни искуснији у кухињи. Од њих се очекује нешто више. Да учине ово јело здравијим и без било какве хемије. Биће довољно да поведу рачуна о квалитету намирница и куповни замјене домаћим мајонезом.

Састојци:

4 кромпира средње величине

400 г шаргарепе

6 јаја

1 већа главица љубичастог лука - ситно насјецканог

мало маслиновог уља

1 веза свјежег листе першуна или мало мало зелене салате

5-6 киселих краставаца средње величине - ситно исјецканих

300 г прашке шунке – исјецкане на тање резанце

200 г качкаваља - исјецканог на тање штапиће

За прелив:

200 г мајонеза

150 г киселе павлаке

100 г кајмака

со и бибер по укусу

image

Мимоза салата

-FOTO: SHUTTERSTOCK

Припрема:

КОРАК 1: Шаргарепу, кромпир и јаја скувати и оставити да се охладе, па онда шаргарепу и кромпир нарендати у одвојне судове.

КОРАК – 2 прелив: Код куваних јаја одвојити бјеланца од жуманаца. Бјеланца исјецкати на листиће и помјешати са ситно насјецканим луком, посолити и прелити са мало маслиновог уља.

КОРАК 3 - прелив: Помијешати мајонез, павлаку и кајмак, све посолити и побиберити, па прије филовања ставити у кесу или шприц за украшавање колача.

КОРАК 4 – слагање салате: Сви састојци се рендају и слажу, сваки у једном слоју, у провидну стаклену чинију следећим редом: Прво на дно иде першун (или накидана зелена салата) + кувани кромпир + прелив + кувана шаргарепа + прелив + шунка + прелив + качкаваљ + мјешавине бјеланца и лука + прелив + краставци + прелив + измрвљена жуманца.

Дакле, прелив иде између сваког слоја и у тањем намазу.

Савјети уз овај рецепт

- Никако немојте шаргарепу прекувати јер ће се мекана распадати, а не лијепо рендати.

- Уколико немате стаклену чинију у којој се намирнице тако транспарентно слажу и атрактивно изгледају, састојке слажите у калуп за торте или шерпу обложену фолијом. Све добро охладите и када се садржај стегне, шерпу преокрените и салату положите на овал. Тако ће се ваша салата постати мимоза торта фантастичног изгледа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 17:39