Главни град да објави донаторске уговоре / фото: А.Д.
25/07/2021 u 09:20 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Акциjа за социjалну правду тражи да АСК испита донаторске уговоре Главног града

Оцјене из Акциjе за социjалну правду Главни град јуче није желио да коментарише

Главни град одбиjа да обjелодани донаторске уговоре закључене у последње двиjе године, укључуjући и оне са фирмом Бемакс, коjа jе за три године мандата градоначелника Ивана Вуковића од Подгорице приходовала 13,7 милиона еура, истакла је Инес Мрдовић правни савjетник при НВО Акциjа за социjалну правду. На оцјене из Акциjе за социjалну правду Главни град јуче није желио да коментарише

– Сума од 13,7 милиона, за три године, jе већа него за пуних девет година, приjе Вуковићевог мандата, а у коjима jе Бемакс од Главног града приходовао 11,5 милиона еура, показали су подаци АСП-а. У оквиру праћења локалне управе кроз регионални Wебер проjекат о реформи jавне управе, чиjи jе партнер у Црноj Гори Институт Алтернатива, АСП jе тражила одлуке о додjели различитих помоћи Главног града због Ковид епидемиjе, као и уговоре о донациjама за последње двиjе године. Посебно су тражени и донаторски уговори са Бемаксом, током периода тешке здравствене кризе у земљи. Из Службе за остваривање извршне функциjе градоначелника одбили су да доставе уговоре о донациjама, позиваjући се на законски основ да се захтjев може одбити због заштите приватности, при томе ниjедном риjечjу не образлажући коjи су то подаци коjе треба заштитити – казала је Мрдовић.

Мрдовић је казала да је овакво поступање потпуно правно неутемељено, због чега ће АСП тражити од другостепеног органа поништење тог рjешења, али да ће и Агенциjи за спрjечавање корупциjе доставити информациjу о постоjању већег броjа донаторских уговора на нивоу Главног града, како би се утврдило да ли у било ком облику постоjи нарушавање jавног интереса.

Она је казала да су наjбитниjи послови коjе jе Бемакс реализовао у Главном граду у последњих неколико година изградња Jугозападне обилазнице, чиjи jе труп проjектован као тачка спаjања будућег построjења за пречишћавање отпадних вода, као и изградња примарног колектора.

– Колектор jе проциjењен на 30-так милиона еура, а познато је да jе тренутно наjвећа "златна кока" када су у питању послови коjе ће додиjелити Подгорица. На саjту Главног града може се наћи већи броj информациjа о донациjама Бемакса Подгорици, попут недавне санациjе депониjе на Златици. Бемакс jе донирао и плажу у Рогамима, вриjедности 200 хиљада. Плажу jе претходно користио за лагеровање материjала због реконструкциjе пута ка Спужу, коjи jе од државе наплатио 3,5 милиона еура. Недалеко од Рогама, а са непуних 200 хиљада jе фирма помогла Главном граду реконструкциjу пута у Пиперима, што jе озваничено на предизборно љето прошле године – навела је Мрдовић.

Она је казала да се наjвећа донациjа тиче изградње школе у Толошима, која износи 800 хиљада што jе наjављено да ће коштати седам милиона, али Главни град ниjе потписник тог уговора, јер га је седмицу приjе избора нове Владе потписао тадашњи министар просвjете Дамир Шеховић, за коjег jе накнадно АСК утврдила да jе био у сукобу интереса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

16. septembar 2021 09:58