/ -
05/05/2022 u 13:30 h
M. VujisićM. Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Делегација СОБНОР-а одала пошту жртвама бомбардовања: Опростили али бол нијесу заборавили

Данас после 70 година од тог чина поставља се питање зашто. Због чега је Подгорица са својих тада 13 000 становника "заслужила" да је заспу са 270 тона бомби, каже Радмила Чагоровић.

Делегација Сонбор-а обиљежила је 5. мај полагањем вијенца на споменик жртвама савезничког бомбардовања. Тог 5. маја 1944. године, уочи Ђурђевдана народ Подгорице и околине окупио се у центру града. Како је навела Радмила Чагоровић  "савезнички" авиони бацили су лерке на којима су обавијестили да се сви окупе у центру града, како би избјегли страдање.

–  Тог 5. маја "савезници" су бомбардовали  центар града. Данас после 70 година од тог чина поставља се питање зашто. Због чега је Подгорица са својих тада 13 000 становника "заслужила" да је заспу са 270 тона бомби. На овако мучки начин су убили преко 10 одсто становништва у једном дану. Свједоци говоре да су после бомбардовања савезнички митраљези докрајчили оно што бомбардери нијесу. За ово питање никад није било одговора. Никад нико није одговарао за овај злочин. Подгорица као тако мали град дала је преко 2.000 цивилних жртава, са уништеном инфраструктуром. Оно што нијесу успјели 5. маја урадили су 6. и 7. новембра исте године, па је тако Подгорица сравњена са земљом, док је броj жртава порастао на више од 4.100. Последице свега овог бола опростили смо али не и заборавили. Нек је вјечна слава невино страдалим жртвама у овом бомбардовању – навела је Чагоровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 06:58