Nik Đeljošaj / -
08/08/2024 u 07:55 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Đeljošaj za "Dan" o izlasku na podgoričke izbore: Imamo dviјe ponude za koaliciјe, a možemo i sami

Albanski forum će izaći na lokalne izbore u Podgorici samostalno kroz korišćenje afirmativne akcije ili u koaliciji gdje već od dva subјekta imamo poziv za razgovor, a o čemu ćemo se opredijeliti u narednom periodu, rekao јe za „Dan” Nik Đeljošaј, predsјednik Albanskog foruma i potpredsјednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoјa.

Đeljošaј јe istakao da ih dobar rezultat u Podgorici sa prethodnih parlamentarnih izbora dodatno ohrabruje da glasači Albanskog foruma imaju svoj izbor.

– Mi u Albanskom forumu očekujemo da vanredni lokalni izbori u Glavnom gradu prođu u mirnoj, inkluzivnoj i prijatnoj atmosferi, kao i da se poštuju svi pravno-izborni, demokratski, evropski i zapadni parametri. Samo izborni proces koji se pridržava ovih uslova, bez vanjskog uplitanja, fabrikovanja afera ili širenja propagande, može proizvesti većinu koja ima puni legitimitet da preuzme odgovornost za rad u pravcu razvoja Glavnog grada Crne Gore. Nažalost, u posljednje vrijeme vidimo da se u pojedinim opštinama, ni nakon lokalnih izbora, ne može se stvoriti lokalna parlamentarna većina, gdje sa ovim „političkim akrobacijama“ narod gubi nadu u važnost glasanja, te se gasi izborni legitimitet potencijalnih kandidata za formiranje većine. Stoga se nadamo da će sa izborima u Podgorici otvoriti jedno jasnije demokratsko poglavlje, gdje će se ispoštovati glas i volja naroda formiranjem većine koјa će preuzeti zadatak upravljanja Glavnim gradom - rekao јe Đeljošaј.

Đeljošaј kaže da kao i u svakom demokratskom procesu do sada, bilo da јe u pitanju državni ili lokalni nivo, Albanci će dati svoj doprinos koji će, kako ističe, uvijek biti u stalnoj koordinaciji sa politikom EU i sa, kako kaže, našim zapadnim saveznicima.

Izbori u Podgorici 29. septembra

– Upravo što se tiče i evropske agende i unutrašnje politike, na ovim izborima očekujemo da će se vrijedan rad 44. Vlade Crne Gore odraziti i pozitivno ocijeniti u smislu dobijanja IBAR-a, upravljanja privredom, integracije i faktorizacije Albanaca, limitiranja marži na osnovne životne namirnice i mnoge druge. Albanski forum će nastaviti da se zalaže za realizaciju svog programa na svakim izborima, gdje je tačno napisano šta su naši ciljevi i čime se Albanski forum bavi. Naš cilj je jedan progresivan, ekonomski jak, evropski orijentisan građanin Crne Gore, bez političkih podjela ili etničkih predrasuda, a to možemo postići samo ako svi zajedno radimo u pravcu što bržeg društvenog i ekonomskog razvoja. Neka se čuje glas naroda i neka pobijede oni koji su zaista radili na podizanju životnog standarda građana i rješavanju nekih višedecenijskih problema, a narod, putem fer, demokratskih i slobodnih izbora, najbolje zna da bira i procjenjuje - smatra Nik Đeljošaј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. septembar 2024 04:03