/ -
05/07/2024 u 13:38 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

DPS Zeta o idejnom rješenju zastave i grba: Satiranje crnogorstva

Predlog grba i zastave nedvosmisleno pokazuje namjeru da se crnogorski identitet Zete potisne i da mu se pripoje karakteristike nečega što nikada nije bilo zetsko, navode iz odbroa DPS-a Zete

Objavljivanjem idejnog rješenja za novi grb i zastavu naše Opštine, suočeni smo s jasnim pokušajem prekrajanja našeg identiteta, saopšteno je iz opštinskog odbora DPS-a Zeta.

–  Ovaj predlog nedvosmisleno pokazuje namjeru da se crnogorski identitet Zete potisne i da mu se pripoje karakteristike nečega što nikada nije bilo zetsko. Prikazana zastava, sa grbom postavljenim na trobojci identičnog rasporeda boja kao na zastavi Srbije jasno pokazuje pravu namjeru nalogodavaca - navode iz DPS-a.

DPS kaže da ovaj grb i zastava ne predstavljaju našu bogatu istoriju, kulturu i tradiciju već simbolizuje, kako navode, predaju i odricanje od našeg identiteta i nasljeđa i upravo zbog toga ih nećemo ni smatrati svojim već kao legitimaciju onih čija je mjera vrijednosti izdajništvo i služenje tuđem gospodaru. 

Idejno rješenje zastave i grba Opštine Zeta

Oni navode da rješenje grba i zastave ima za cilj da, kako kažu, satre crnogorstvo Zete, raskine sve veze sa crnogorskom istorijom i kulturom, i uvede nas u okrilje tuđe ideologije.

–Podsjećamo da se Crna Gora iznjedrila na temeljima slavne zetske istorije i da su Crna Gora i Zeta neraskidivo isprepletene u hiljadugodišnji spoj državnosti, postojanja i nesalomivosti. Naša prošlost je utkala u nas vrijednosti koje ćemo sačuvati, naš identitet je naša svetinja koju nećemo nikome predati, a duh Zete je nepobjediv i naš identitet nije na prodaju. Poručujemo rukovodstvu Zete da povuče ovo kvislinško obilježje, a ako to ne uradi, onda makar da se ne navikava na njega jer će biti promijenjeno vrlo brzo zajedno sa sluganskim rukovodstvom opštine – poručuju iz odbora DPS-a Zeta. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. jul 2024 13:39