/ -
04/09/2024 u 17:04 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Glavni grad: ASK namjerava da revidira mišljenje o besplatnom prevozu

Glavnom gradu stiglo je obavještenje da Agencija za sprečavanje korupcije ima namjeru da revidira mišljenje o Odluci o besplatnom prevozu na osnovu koje je tokom septembra obezbijeđen besplatan prevoz za sve korisnike linija kojima upravlja preduzeće Putevi.

Agencija je 29. avgusta dala pozitivno mišljenje Glavnom gradu za ovu odluku. 

– Odluku o besplatnom prevozu, donijeli smo i za septembar 2023. godine, povodom Evropske nedelje mobilnosti, koja se pokazala kao odličan način da se naši građani podstaknu da više koriste javni gradski prevoz. Imajući u vidu veoma pozitivno iskustvo sa primjenom odluke tokom septembra 2023. godine, a cijeneći značaj jedne ovakve odluke kojom bismo izašli u susret brojnim građanima koji su nam upućivali zahtjeve za besplatne mjesečne karte, odlučili smo da obezbijedimo besplatan prevoz svim građanima i tokom ovog septembra. Prije donošenja odluke pribavili smo mišljenje ASK-a u kojem se nadvosmisleno navodi da nema ograničenja za sprovođenja ove odluke – saopšteno je iz Glavnog grada. 

Iz Glavnog grada navode da već postoje pojedine odluke koje govore u prilog tome da je i ranije postojala praksa u okviru lokalnih samouprava, koja je primjenjivana u godinama kada su bili lokalni izbori, a koje za posljedicu nisu imale nikakvu reakciju ASK-a.

Uprkos dobroj namjeri, koja nije bila politički motivisana, žalimo što smo zbog revidiranog mišljenja ASK-a dovedeni u situaciju da preispitamo Odluku o besplatnom prevozu. Ističemo da je cilj političkih subjekata, koji svaku korisnu stvar upotrebljavaju isključivo za političke obračune i preispituju sve ono što je usmjereno na interes građana,što se ne može reći da rade i kada je u pitanju njihov partikularni politički interes. Samim tim, konstatujemo da im nije stalo što će zbog njihovih političkih manipulacija ukidanjem ove vrste pogodnosti onemogućiti brojnim građanima da koriste besplatan prevoz, a posebno đacima osnovnih i srednjih škola, budući da je odluka kojom bi im se omogućile subvencije za mjesečne karte, zbog složene političke situacije, i dalje na čekanju – navode iz Glavnog grada. 

Iz Glavnog grada su dostavili dopis Agencije za sprečavanje korupcije koji potpisuje Dušan Drakić, v.d. direktora ASK-a, od 29. avgusta u kojem je naznačeno da ne postoje ograničenja po pitanju organizacije besplatnog prevoza.  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. septembar 2024 20:03