Куслевова кућа отворена након рестаурације / - ПГ Биро
20/05/2021 u 21:00 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Градоначелник отворио Куслевову кућу: Удахнут живот бисеру града

Посебно ми jе драго због тога, а симболика се просто сама намеће што су вечерас са нама и наши драги приjатељи из региона, градоначелник Скопља Петре Шилегов, приjатељ Подгорице и Црне Горе казао jе градоначелник Вуковић

Градоначелник Подгорице Иван Вуковић, са делегациjама Скопља и Сараjева oтворио је реконструисану Куслевову кућу на обали Рибнице, коjа jе jедна од наjстариjих обjеката у центру Подгорице, изграђена почетком XX виjека.

– Као и сваке године, Главни град оваj важан датум, обиљежава примjерено и ове године смо одлучили да дио тог програма буде и свечано отварање реконструисане Куслевове куће, jедног од архитектонских бисера нашег града – истакао jе Вуковић.

Он је истакао и да је ово здање дуго времена налазила у незадовољаваjућем стању.

– Заjедничким снагама, а наjвише захваљуjући дивним колегама из Музеjа и галериjа Главног града, ми смо удахнули нови живот овом простору и учинили да он изгледа овако како изгледа вечерас –саопштио jе Вуковић.

Градоначелник jе изразио велико задовољство што су вечерас наши приjатељи из региона ову свечаност учинили jош љепшом.

– Посебно ми jе драго због тога, а симболика се просто сама намеће што су вечерас са нама и наши драги приjатељи из региона, градоначелник Скопља Петре Шилегов, приjатељ Подгорице и Црне Горе – казао jе Вуковић подсjећаjући да jе Ристо Куслев и сам био Македонац и да jе он jедан од симбола историjске везе и приjатељства два народа и двиjе землjе.

Градоначелник је подсјетио и да је породица доктора Куслева jе након његове смрти живjела у Сараjеву и данас у Босни и Херцеговини живи jедан броj његових потомака, тако да jе потпуно природно било да присуствује и градоначелница Сараjева Бењамина Карић.

Директор JУ Музеjи и галериjе Подгорице Вучић Ћетковић нагласио jе да велики jубилеj, 15 година од обнове црногорске независности обиљежавамо исказуjући велико поштовање према универзалним вриjедностима, према jединственоj култури, традициjи и културноj баштини наше земље.

– Посебно радуjе што се дио програма у оквиру Jубилеjа одвиjа у сасвим посебном амбиjенту, Куслевовоj кући на обали Рибнице, коjа jе jедан jе од упечатљивих симбола културе и традициjе овог поднебља, Подгорице и Црне Горе. Овим поводом задовољство jе представити вам резултате њене адаптациjе, изведене на начин коjи кореспондира са архитектонским и естетским квалитетима обjекта, а према проjекту коjи уважава постоjеће параметре – истакао jе Ћетковић.

Ћетковић је истакао и да су темељне вриjедности мутикултуралне и европске.

– Оне су, неспорно интегрални дио традициjе на овим просторима и одраз грађанског и демократског друштва. Неодвоjиви су дио не само наше, него и европске и свjетске културне баштине. Такве универзалне вриjедности промовисао jе доктор Куслев, уважни хуманиста школован у Шваjцарскоj, коjи jе своj животни пут везао за Подгорицу и Црну Гору – нагласио jе Ћетковић.

Ћетковић је представио изложбу под називом „Куслевова кућа – путовање кроз вриjеме”.

Поставка кроз старе фотографиjе и документарна архивска грађу представлjа специфичан период из прошлости Подгорице. Изложба jе конципирана кроз четири тематске цjелине: Архитектура Подгорице између два рата; Породица доктора Куслева; Бомбардовање Подгорице 1944. и Архивска грађа о животу и раду доктора Куслева.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 08:43