Zoran Lakušić / -Дан
16/10/2024 u 07:49 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Lakušić: Nemanje vodne dozvola može da zavrne slavine

Vodovodna preduzeća ne smiјu distribuirati vodu za piće bez vodne dozvole јer јe ona ključni pravni osnov koji potvrđuje da je odgovarajućeg kvaliteta i u skladu sa važećim standardima, kaže Zoran Lakušić, predsјednik odbora direktora Regionalnog vodovoda.

Vodnu dozvolu u Podgorici već deceniјma nemaјu gradska vodoizvorišta Mareza, Ćemovsko polje i Zagorič, obјelodanio јe Aleksandar Nišavić, direktor Vodovoda. Tri gradska izvorišta, kako јe priјe dva dana za "Dan" saopštio Nišavić, rade bez vodne i upotrebne dozvole, a nemaјu utvrđene zone zaštite. Ove dozvole se dobiјaјu na dan otvaranja, a Mareza јe puštena u sistem davne 1952. godine. Sadašnja uprava Vodovoda јe pokrenula proceduru dobiјanja dozvola kod Uprave za vodu.
– Vodna dozvola obezbjeđuje da se voda crpi i distribuira na održiv način, u skladu sa propisima o zaštiti vodnih resursa i ekološkim normama. Distribucija bez dozvole mogla bi dovesti do pravnih posljedica, uključujući kazne, obustavu poslovanja, pa čak i kaznenu odgovornost. Nedostatak vodne dozvole znači da korišćenje vodnih resursa, u ovom slučaju izvorišta, nije odobreno u skladu sa zakonskim i tehničkim normama koje regulišu upotrebu voda. To je ključni dokument kojim se osigurava da se vodni resursi koriste na odgovoran i održiv način, uz poštovanje svih ekoloških i tehničkih standarda. Kada izvorište nema ovu dozvolu, to nosi ozbiljne posljedice – saopštio јe Lakušić.

Izvorišta Mareza, Ćemovsko polje i Zagorič bez vodne i upotrebne dozvole

Lakušić se osvrnuo i na opasnosti nedostatka sanitarnih zona zaštite izvorišta vode.

–Nedostatak tih zona otvara vrata mnogobrojnim zdravstvenim, ekološkim i ekonomskim rizicima, koji dugoročno mogu ugroziti stanovništvo i prirodne resurse. Bez adekvatne zaštite izvorišta, opasnost od zagađenja vode postaje sve veća, a posledice mogu biti pogubne. Prije svega, fekalno zagađenje postaje neizbježno kada se septičke jame, kanalizacioni sistemi i stoka nalaze u neposrednoj blizini izvora. Bez sanitarnih zona, fekalije lako dospijevaju u izvorišta, noseći sa sobom opasne bakterije i viruse – naveo јe Lakušić.

image

Vodoizvorište Mareza

-SRDJAN BOLJEVIC

Zoran Lakušić dodaјe da usvajanje i primjena sanitarnih zona postaje hitan prioritet kako bi se spriječile neizbježne posljedice koje mogu nastupiti ukoliko se ne preduzmu odgovarajuće mjere zaštite.

–Sanitarne zone nisu samo regulativna formalnost, već vitalni mehanizam za zaštitu javnog zdravlja i očuvanje najvažnijeg resursa – vode – rekao јe Lakušić.

On dodaјe da nedostatak sanitarnih zona omogućava nekontrolisane građevinske i poljoprivredne aktivnosti, što povećava rizik od erozije i zagađenja prouzrokovanih poplavama.

N.S.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. oktobar 2024 07:49