Duška Mačič / Glavni grad
24/12/2023 u 19:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mačič: Služba glavnog gradskog arhitekte smanjuje naslijeđenu listu čekanja

Insistirajući na ispunjenju svih uslova, procese nekad uspore i sami investitori čije prijave su nepotpune, kazala je glavna gradska arhitektica

Uprkos činjenici da je služba Glavnog gradskog arhitekte ostavkom mog prethodnika bila bez odgovornog lica, a samim tim i nefunckionalna nekoliko mjeseci, uspjeli smo značajno da smanjimo listu čekanja. Uz jačanje kadrovskih kapaciteta i promjenom načina rada uvjerena sam da ćemo tokom naredne godine u gotovo realnom vremenu obrađivati predmete. Insistirajući na ispunjenju svih uslova, procese nekad uspore i sami investitori čije prijave su nepotpune, kazala je glavna gradska arhitektica Duška Mačič.

"Da bismo bili efikasniji, uveli smo dodatni rad bez nadoknade, što jasno govori o tome da ulažemo izuzetne napore u cilju obezbjeđivanja nesmetanog rada", ističe Mačić.

Napominjemo, u Službi glavnog gradskog arhitekte stalno su zaposlena tri lica, od čega su dvije osobe već na porodiljskom bolovanju, a zastoj u radu uzrokovala je i ostavka bivšeg glavnog gradskog arhitekte. Služba je opet postala funlcolnalna postavljenjem arh. Duške Mačić dipl. ing za v.d. GGA.

Imajući u vidu navedeno i uprkos velikom broju zahtjeva koji su sačekali novu GGA, dinamika obrade predmeta i davanja saglasnosti iz djelokuruga Službe značajno utiče na smanjenje liste čekanja u cilju njenog potpunog suzbijanja.

"Kako bi se povećala efikasnost rada, a investitorima u što kraćem roku odgovoralo na zahtjeve, od stupanja na dužnost GGA, izvršena je evidencija i revizija svih neobrađenih predmeta, kako bi se shodno stepenu ispunjenosti uslova postavili prioriteti i u što kraćem roku omogućilo njihovo rješavanje u potpunosti", istakla je glavna gradska arhitektica Duška Mačić.

Ona je dodala da se služba na čijem je čelu revizijom stepena ispunjenosti i opravdanosti zahtjeva bavi na nedeljnom, petnaestodnevnom i mjesečnom nivou čime je omogućeno, da dinamika dopune dokumentacije utiče i na dinamiku odgovora, posebno imajući u vidu nizak stepen ispunjenosti potrebnih uslova za dobijanje saglasnosti.

"Uprkos činjenici da je nedostatak rukovodioca na čelu GGA prouzrokovao „gomilanje“ predmeta, dinamika kojom se obrada odvija govori da se u određenom vremenskom intervalu više predmeta obradi nego što ih pristigne, zbog čega vjerujemo da ćemo tokom naredne godine smanjiti čekanje na minimum i ono će zavisiti isljučivo od investitora, ispunjenosti uslova, te pribavljanja nedostajuće dokumentacije", istakla je Mačić.

Podsjećamo, Služba glavnog gradskog arhitekte se, između ostalog, bavi poslovima davanja saglasnosti na idejna rješenje zgrada, trgova i ostalih javnih prostora u naseljima, provjerom usaglašenosti idejnih rješenja sa urbanističkim projektima u skladu sa zakonom, propisivanjem smjernica za usklađivanjem spoljnog izgleda bespravnih objekata; davanjem saglasnosti u pogledu projekata privremenih objekata i izrađivanjem projektnih zadatka za raspisivanje konkursa i brojnim drugim poslovima iz svog djelokuga, a sve shodno važećim zakonima i propisima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 22:24