Не поклапа се податак продатих карата и уплаћених средстава / -Архива
01/09/2021 u 07:00 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мањак у градској каси истражује тужилаштво

Сви знамо да постоjи велики броj њихових функционера коjи су правоснажно осуђени за корупциjу и криминал, па овакве ствари не изненађуjу ни од Ивана Вуковића и његових сарадника коjи су НН лица за њега, казао је Александар Божовић, одборник Демократа

Градоначелник Главног града Иван Вуковић поднио је кривичну пријаву против НН лица због злоупотреба службеног положаjа у привредном пословању јер се контролом функционисања Система електронске карте утврдило да постоjи мањак новчаних средстава приходованих по основу продаjе електронских карата за jавни превоз. Редовном контролом, како су саопштили из ПГ бироа, утврђено је да је дошло до разлике између броја продатих карата и уплаћених новчаних средстава по овом основу.

Саопштење о поднесеној кривичној пријави услиједило је након питања "Дана" која смо послали на више адреса у Главни град. Тражили смо од Главног града да нам саопште колико је радника запослено на шалтерима за продају аутобуских карата, те ко контролише њихов рад. Интересовало нас је и да ли је током рада било неких пропуста и ко сноси одговорност уколико их је било. Питања смо послали и у Путеве на чијем је челу Раденко Булатовић. Њега смо питали колико се новца од продаје аутобуских карата слико на њихов рачун, те коме су та средства и када прослијеђена. Одговоре смо тражили и од Лазареле Калезић, секретарке за саобраћај. Питали смо је колико новца је добијено од продаје аутобуских карата и на чији рачун се уплаћује готовина. Такође, питали смо и коме су та средства и када прослијеђена, те шта је финансијска контрола овог посла показала. Питали смо и на основу које одлуке се уплата врши на рачун Путева, те постоји ли механизам контроле читавог система и у чијој је ингеренцији. Упутили смо питања и директору ЦИС-а Џемалу Лекићу којег смо питали постоји ли контролни механизам система продаје аутобуских карата и у чијој је ингеренцији, те да ли је систем дорађиван. Интересовало нас је и да ли је имао захтјева за контролу система. Одговори на сва ова питања нијесу стигли, већ је умјесто њих ПГ биро послао саопштење свим медијима.

– Редовном контролом функционисања Система електронске карте утврђено jе да jе дошло до разлике између броjа продатих карата и уплаћених новчаних средстава по овом основу. Главни град jе одмах по приjему обавjештења од стране лица коjа су задужена за контролу система, наложио Служби за унутрашњу ревизиjу да изврши контролу пословања. Након спроведене процедуре Службе за унутрашњу ревизиjу, потврђена jе наша сумња да постоjи мањак новчаних средстава приходованих по основу продаjе електронских карата за jавни превоз. Након приjема званичног налаза Службе градоначелник Главног града jе поднио приjаву за кривично дjело злоупотреба службеног положаjа у привредном пословању против непознатог учиниоца кривичног дjела. Служба за унутрашњу ревизиjу, у наредном кораку, даће препоруку на коjи начин ће се, а до окончања поступка, надокнадити недостаjућа средства. Систем електронске карте jе потврдио да jе ефикасан контролни механизам, захваљуjући коjем се у сваком тренутку може утврдити начин располагања средствима Главног града. Оваj систем нам jе, на прецизан начин, омогућио увид у пословање превозника коjи обављаjу jавну функциjу, што jе помогло приликом креирања новог модела jавног превоза, а чиjу имплементациjу очекуjемо у наредном периоду – саопштили су из ПГ биро.

Одборник Демократа Александар Божовић истиче да градоначелник Иван Вуковић подноси приjаву против НН лица, коjе jе он делегирао.

– Главни град и ДПС показуjу да никако не могу да се одупру од њихове старе праксе, а то jе да све узимаjу за себе лично па и по циjени кривичних дjела. Сви знамо да постоjи велики броj њихових функционера коjи су правоснажно осуђени за корупциjу и криминал, па овакве ствари не изненађуjу ни од Вуковића и његових сарадника коjи су НН лица за њега. Позивамо екстерну ревизиjу и инспекциjе да се позабаве градском администрациjом, jер интерне ревизиjе да су радиле своj посао не би нестало оволико новца колико им фали. Колико год се правио наиван градоначелник Вуковић jе знао за оваj случаj, jер jе дио новца незванично ишао предузећу Путеви. А да jе знао потврђуjе и то што је замиjенио особље коjе jе било задужено за продаjу карата. Вуковићу, нећеш успjети асфалтирањем улица да надокнадиш 30.000 гласова заостатка. Покажи мало достоjанства и у поразу. Прелази у традициjу да се краjем августа дешаваjу наjвећи ломови у ДПС-у – каже Божовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:52