На централном нивоу ради 39.306 запослених: Зграда министарстава финансија и вањских послова (Илустрација) / - SRDJA BOLJEVIC
06/10/2021 u 15:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство: По закону поступамо према свим општинама, аутобуси нису обећање Владе, него Главног града

МФСС ће предлог сагласности, уколико Главни град испуњава услове за дугорочно задуживање, доставити Влади на одлучивање

Министарство финансија и социјалног старања (МФСС), у односу на захтјев Главног града у вези са задуживањем за аутобусе, поступа у складу са Законом о буџету и фискалној одговорности, као и са Законом о финансирању локалне самоуправе, саопштено је из овог ресора.

Како су истакли, након анализе захтјева са пратећом документацијом, МФСС ће предлог сагласности, уколико Главни град испуњава услове за дугорочно задуживање, доставити Влади на одлучивање.

 - МФСС поступа одговорно и једнако према свим општинама у Црној Гори, а искључиво у складу са законским процедурама у процесу доношења одлука. Дакле, поштују се све уобичајене процедуре у складу са законом, а не подлијеже се притисцима и политиканским изјавама, у овом случају - руководства Главног града - додају из ресора Милојка Спајића..

Са друге стране, како наводе,  планови до када и како су аутобуси најављени није обећање Владе него обећање Главног града који, примјера ради, из буџета финансира РТВ о којој градоначелник Подгорице, како је цитиран у медијима, каже да је “скупа играчка”.

 - Досадашње улагање, према јавно доступним подацима, износи укупно око 2,6 милиона еура, док им аутобуси нијесу на листи приоритета за плаћање из буџета Главног града. Вјерујемо да ће, у смислу одговорности према пореским обвезницима и одређивања приоритета за грађане који су МФСС-у најважнији, дати одговор зашто се новац пореских обвезника Главног града не усмјерава на плаћање аутобуса, већ се грађани за то додатно задужују - додају они.

Из Министарства понављају да ће  након анализе захтјева са пратећом документацијом, МФСС  предлог сагласности, уколико Главни град испуњава услове за дугорочно задуживање, доставити Влади на одлучивање.

Подсјетимо, градоначелник Иван Вуковић данас је саошпштио да већ три мјесеца чека одговор Министарства финансија када је набавка аутобуса у питању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:59