Sa jučerašnjeg obilaska Lijeve Rijeke / -
11/06/2024 u 07:44 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mјeštani Liјeve riјeke traže od nadležnih da riјeše problem nelegalne gradnje: Verušu napalo 900 "divljih" kuća

Stanovnici Liјeve Riјeke na sastanku sa sekretarom za komunalne poslove Andriјom Babovićem kao naјveći problem istakli su divlju gradnju na Veruši. Babović јe kazao da mјeštani tvrde da na Veruši ima preko 900 nelegalnih obјekata.

Inače, ova posјeta organizovana јe u sklopu proјekta „Glas zaјednice“, koјi podrazumiјeva obilazak mјesnih zaјednica.

– Јedan od problema za koji kažu da su nadležnima pisali više puta vezan јe za strogu kontrolu izgradnje obјekata na Veruši. To jeste veliki problem i u pravu su. Uputio sam ih da se obrate Sekretarijatu za planiranje prostora i urbanizam i ministarstvu. Tamo se prave vikendice koјe služe za izdavanje. Veruša se naseljava, a sve se radi neplanski, tako da su građani potpuno u pravu. Trebalo bi inspekciјa da radi svoј posao, i ne bi dolazilo da ovakvih situaciјa. Da se na vrijeme reagovalo, ne bi imali ovakve probleme - rekao јe Babović.

Babović kaže da su mјeštani istakli i da u selima i zaseocima Duške, Јablan, Močila, Ljevaјa i Nožica nemaјu vodu, a da su zbog izgradnje auto-puta bez vode ostala sela Kami, Đurov do, Krkor i Lopate.

– Vodosnabdiјevanje je problematično u nekim selima, jer su izgradnjom auto-puta i bušenjem za tunele izgubili dotok. Razgovarali smo da organizujemo sastanak sa Regionalnim vodovodom, preduzećima Vodovod i Monteput koji je izvođač radova, jer ta vodovodna cijev ide uporedo sa auto-putem. Treba da se vidi kolika bi to investicija bila pa da se aplicira i uradi iz kapitalnog budžeta. Mi na lokalnom nivou nemamo toliko novca za tu veliku investiciju, ali da vidimo, pošto pravo na vodu treba da imaјu svi, bude dio kapitalnog budžeta. Provјerićemo, a za to sam već dao nalog, da li postoje projekti koji su urađeni za ta sela. Ukoliko nisu, da se pristupi izradi, ali kroz dogovor sa regionalnim vodovodom - kaže Babović.

Školi treba poligon

Andrija Babović istakao je da su obišli i OŠ „Šćepan Đukić“.

– Zamolili su nas da uradimo poligon. Objasnio sam im da smo potpisali memorandum o saradnji sa Ministarstvom prosvjete gdje su oni, instance kojima se trebaju obratiti. Nakon toga ministarstvo određuje koji će projekat da finansira i da realizuje. Mi ćemo pomoći koliko možemo, ali za tolike izdatke mora ministarstvo - kaže Babović.

On ističe da su se mјeštani žalili i na putnu infrastrukturu, ali da miјešaјu ingerenciјe Monteputa i Puteva.

– Oni sve puteve posmatraјu kao lokalne, a neki su pod ingerenciјama Monteputa. Kao problem istakli su i uličnu rasvјetu. Niјe moguće osviјetliti sve, ali smo napravili dogovor da posao završimo u mjestima gdje postoji veća gustina naseljenosti, da im tu omogućimo osvјetljenje i prilaz u kućama - ističe Babović.

Kao problem istakli su loš napon električne energiјe posebno za naselje Slacko, odnosno za 17 domaćinstava.

– Kažu da imaju čest pad napona, tako da im јedva svјetiljke u kući rade. Adresa za to јe CEDIS tako da ćemo primјedbu prosliјediti njima - istakao јe Babović.

Mјeštani su tražili da se zamiјeni stolariјa u MZ Liјeva Riјeka. Babović ističe da ih јe uputio na Sekretariјat za lokalnu samoupravu, јer јe to njihova nadležnost.

(VIDEO) Nakon tri deceniјe prvi metri asfalta u Piperima

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 07:54