Skupstina glavnog grada, sjednica skupstine glavnog grada, glavni grad / SKUPSTINA GLAVNOG GRADA, SJEDNICA SKUPSTINE GLAVNOG GRADA, GLAVNI GRAD-IVAN PETROVIC-IPE
13/10/2023 u 15:59 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Odbornici o povećanju cijena voda

Po sadašnjem cjelovniku za mjesečni račun četvoročlana porodica je plaćala 11,15 eura a u narednoj godini to će biti 12,50 eura, naveo je Ratko Vujović, v.d. izvršnog direktora Vodovoda

U toku je rasrpava o povećanju cijena vode za narednu godinu. Vršilac dužnosti sekretara za komunalne poslove Andrija Babović  saopštio je da je odbor direktora donio odluku kojom su predložene cijene na koje je stigla saglasnost Regulatorne agencije.  Vršilac dužnosti direktora Vodovoda Ratko Vujović saopštio je da se cijena utvrđuje na osnovu godišnjih prihoda preduzeća.

– Podnošenje zahtjeva za utvrđivanje cijena je zakonska obaveza. U predviđenom se roku mora podnijeti zahtjev i ukoliko se takva aktivnost ne sprovede onda bi te cijene se smanjile za deset odsto. Po sadašnjem cjelovniku za mjesečni račun četvoročlana porodica je plaćala 11,15 eura a u narednoj godini to će biti 12,50 eura - naveo je Vujović. 

Svako povećanje cijena pa i vode nije popularno, rekao je Budimir Mugoša, odbornik SD-a. 

–Ja imam farmu krava i trošim 30 kubika dnevno i meni dođe račun od 200 eura i ja sam zato iskopao bunar. Niste pomenuli da imate gubitke na mreži. Trebalo je u tom pravcu djelovati, da se smanje gubici, da se poveća naplata pa onda ići na povećanje cijena. Tu je bio prostor za racionalizaciju – rekao je Mugoša.

Aleksandar Saša Zeković (GI 21. maj) kazao je da treba uvažiti činjenicu da suj se dogodila brojna poskupljenja, a da je voda jeftinija. 

–Podržavam odluku da voda poskupi i ja ću glasati za to– naveo je Zeković.  

Andrija Klikovac (DPS) naveo je da je u pitanju odluka koja ima finansijske posledice po standard građana. 

–Problem je što imamo najavu poskupljenja cijena Čistoće, imamo i najavu da je moguće poskupiti i cijena struje. Ova tri parametra utiču i na rast potrošačke korpe koja je već visoka. Imamo odluku koja direktno utiče na budžet građana Podgroice. Ovakvo poskupljenje nije opravdano. Dragi građani Podgorice, od danas imate uvećanju cijenu vode od 25 odsto – naveo je Klikovac. 

Zdenka Popović (Demokrate) saopštila je da od 2018. godine do danas nije bilo povećanja cijena vode. 

–Uvijek ću se boriti protiv toga da se povećavaju cijene bvez obzira da li se radi o cijena struje, vode, namirnica. Međutim, dođete u neko preduzeće za koje smo mi mislili do promjene vlasti da je izuzetno potentno, da posluje sa pozitivnim rezultatom i suočite se sa činjenicom da ono posluje na ivici rentabilitetata, da nisu ekonomično poslovali, da su gubici na mreži preko 50 odsto, da imate cementne cijevi koje su izuzetno kancerogene, septičke jame u sred centra Podgorice. Menadžment Vodovoda je od 2019. godine do smjene je samo za zarade primio oko 900.000, a odbor direktora za taj period 113.000 eura. Samo jedan član odbora direktora je rpimio 90.000 eura. Ono što je zadatak menadzmenta je da se radi na tome da se smanje troškvoi, da se naplate sva potraživanja koja se ne mogu naplatiti– navela je Popović. 

Vasilije Čarapić (PES) je rekao da su u pitanju mala povećanja. 

– Neće se to osjetiti na budžet građana – naveo je Čarapić. 

Mihailo Anđušić (DPS) naveo je da DPS neće glasati za uvećanje cijena vode u trenutku inflacije. 

– Pozdravljam inicijativu direktora koji je krenuo u pravcu racionalizacije tokova. Za sve dileme koje imate da li je povećanje veliko ili malo, volio bih da pitate građane – rekao je Anđušić. 

Mitar Vuković (Demokrata) rekao je da se godinama borio da rubni dio grada dobije vodu.

–Složićemo se i prije pet godina, i prije dvije, i sada nije ista cijena kubika vode u Piperima i ovdje. Kako je servisiran taj vodovod tada, tako će biti servisiran i ubuduće. Ja nisam znao da je menadžemntu isplaćeno 900.000 eura jer bih to spriječio, pošto je to otimačina novca građana  – rekao je Vuković. 

Zamjenik gradonačelnice Podgorice Danilo Šaranović ocijenio je da je u novembru 2020. godine bivša vlast uvećala cijene preduzeća Čistoće i Deponije za 50 odsto.

– Ukoliko se ne glasa za ovakvu cijenu postojeća cijena će pasti za deset odsto. U javnosti je poznato da ako postoji oaza partijskog zapošljavanja, zbrinjavanja zaslužnih partijskih kadrova, to je Vodovod. Takva tvrdnja je utemeljena iz razloga što su na direktorskim pozicijama ljudi koji sedam godina nije dolazio na posao. Jedini iz menadžmenta koji je primao samo platu je FIlip Makrid, ostali su se takmičili ko će dobiti stan – rekao je Šaranović. 

Završena je rasprava o uvećanju odborničkih naknada odbornicima u Skupštini Glavnog grada. Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović je ponovila da je dobila inicijativu od šefova kluba odbornika, te da se radi o usklađivanju. Ona je navela da se iznos odborničkih naknada nije mijenjao deset godina pa je predložila povećanje sa 150 na 250 eura.  

–Predloženom odlukom se vrednuje rad odbornika kao predstavnika građana i sigurna sam da će to biti podstrek da se odbornici posvećenije bave ovim pitanjima – rekla je Borovinić Bojović.  

Odbornik Prave Crne Gore Stefan Vešović naveo je da moraju da se potrude da zadrže najbolje odbornike u Skupštini Glavnog grada.

Aleksandar Saša Zeković (GI 21. maj) je naveo da će glasati protiv odluke za uvećanje odborničkih naknada. 

– Ovo je vrsta društvenog angažmana, služimo zajednici i mislim da to ne treba da nam bude motivirajuće. Malo je neodgovorno, ovaj saziv je već šest mjeseci konstitutisan, a neke kolege su možda ušle jednom. Da li su ste kolege možda vratile nadoknade u ovim mjesecima u međuvremenu. Mislim da jeto odgovoran odnos prema novcu koji se nama isplaćuje. Do sada je na radnim tijelima je prilična nezainteresovanost, ako želimo da ljude stimulišemo da budu redovni onda to nije dobro – rekao je Zeković. 

Odbornici  u Skupštini Glavnog grada završili su raspravu  o odluci o naknadi troškova postupka medicinski potpomognute oplodnje koju su podnijeli odbornici opozicije. Šef kluba odbornika DPS-a Andrija Klikovac saopštio je da deset odsto građana Podgorice ima ovaj problem zbog čega su odlučili da pokrenu ovo pitanje.

– Glavni grad je nekoliko puta finansijskid pomogao organizacije koje se bave ovim problemom. Konkursom se jasno definiše kolika će biti opredijeljena budžetom za narednu godinu. Odluka ne predviđa da se svim parovima omogući da dobiju novac. Mi ćemo vršiti monitroing tih sredstava, a ukoliko budemo smatrali da je to nizak nivo sredstava mi ćemo amandmanski djelovati i tražiti uvećanje sredstava. Mišljenje gradonačelnice ne stoji kao tačno, i mislim da treba da svi podržimo odluku – rekao je Klikovac.

Šef kluba odbornika NSD-a Mitar Šušić ocijenio je da bi odluka trebala da bude uređena na sikstemski način.

– Postoji u okviru Glavnog grada dovoljno nadležih pojedinaca koji se mogu baviti ovom tematikom. Ovakve inicijative ako dolaze od odbornicama treba da dolaze u vidu informacije. Ovakve inicijative su prividno dobronamjerne, one pokušavaju da neke teme koje su značajne dovedu Glavni grad da mora na neki vansistemski način djeluje. Ako ste dobronamjerni da ovu materiju usvojimo u vidu informacije – rekao je Šušić.

Budimir Mugoša (SD) ocijenio je da je iznenađen ocjenom da je populizam pomoći ljudima. 

– Ja nisam nastupio sa strane populizma. Mislim da nisu u pitanju velika sredstva. Ovo je strašna potreba, nije populiza – Rekao je Mugoša. 

Odbornik PES-a Vojislav Šimun saopštio je da je obradovan inicijativom, ali da predlog nije dovoljno precizican. 

–Što se tiče zakonske regulative, broj postupaka vantjelesne oplodnje za žene do 45 godina iznosi do četiri puta koje nijesu prethodno imali trudnoću, a one koje jesu i do dva puta... Interesantno je što ne znamo da li na ovaj način želimo da omogućimo građankama Podgorice veći broj takvih postupaka... Neki postupci vantjelesne oplodnje zakonski nijesu pokriveni. Valjalo bi da se zna koje postupke pokrivamo i na koji način. Zamrzavanje embriona nije pokriveno troškovima. Ukoliko bi se dozvolila sredstva, nejasno mi je kako bi se vršila kontrola regulacija cijene postupaka potpomognute oplodnje. Svaki ljekar bi mogao da forsira drugačije stavove koji bi možda bili neopravdani u nekim slučajevima, a koji bi doveli do velikog iscrpljenja sredstava. Postoji opasnost od zloupotrebe i uvećanja troškova ovog postupka. Treba dobro provjeriti da li se ovom incijativom vrši poštapanje sa ovlašćenjima i mogućnostima koje imamo na državnom nivou ili da se pomogne finansijskim troškovima onima koji nijesu obezbijeđeni – rekao je Šimun. 

Andrija Klikovac je naveo da je saglasan sa tim da sredstva koja opredjeljuje država za vantjelesnu oplodnju nisu dovoljna. 

– Ovo je subvencija da građanima pomognemo. Vrlo je značajno da Glavni grad pomogne – rekao je Klikovac. 

Aleksandar Saša Zeković (GI 21. maj) istakao je da ovo neće biti značajno finansijsko opterećenje za Glavni grad. 

–Možemo da kažemo da prve godine možemo da idemo sa nižim sredstvima. Da je bila populistička namjera tražili bi da odluka sada bude na snazi, ali smo ipak tražili da to bude od naredne godine. Ne vjerujem da će nam povećanje odborničkih naknada od 100 eura naročito pomoći, pa hajde da ga ne izglasamo u korist onih koji žele da se ostvare kao roditelj – rekao je Zeković. 

Anđela Mićović (PES) saopštila je da oni nisu protiv odluke, ali da se mora uraditi finansijski uticaj. 

–Smatram da je inicijativa humanog karaktera i nemam ništa protiv nje. Proces vantjelesne oplodnje nije proces koji je vezan za 2023. godinu već datira godinama unazad. Stiče se mišljenje zašto ste se sad sjetili toga, vi ste bili u vlasti, vi ste odlučivali o namjeni sredstava. Zašto se ove godine javalja ova inicijativa.  Smatramo da je polulističkog karaktera jer se javlja sada kada ste opozicija – navela je Mićović. 

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović navodi da se predlog odluke može učiniti još boljim, još preciznijim i svrsishodnijim. 

– Mislim da treba ići u dodatne sugestije. Inicijativa je odlična ali moram pitati da me neko od kolega sa ove strane podsjeti koja je to inicijativa bila toliko u korist kvaliteta građana, za koju su glasali zajedno i opozicija i pozicija, a bila je na fonu ove koju danas imamo na stolu – rekla je Borovinić Bojović.

Mitar Vuković (Demokrate) naveo je da će inicijativa imati podršku kada se usaglase amandamni na odluku.

– Mi smo juče po prvi put saznali da je Grad isplatio 13 miliona po pitanju sudskih odluka. U javnom preduzeću je menadžmentu za tri godine isplaćeno 900.000 eura. Ovo su podaci koji se ne smiju zaboraviti – rekao je Vuković. 

MIloš Mašković (SD) kaže da svako ko je pročitao odluku shvata da nije riječ o populizmu nego o odluci koja ima za cilj da pomogne ljudima koji imaju problema sa začećem. 

Anđušić: Popisaćemo imovinu Glavnog grada 

Završena je rasprava o stavljanju van snage odluke o davanju na korišćenje prostora u vlasništvu Glavnog grada Udruženju penzionera, bez naknade. V.d. sekretara Slađana Anđušić je navela da su od avgusta do sredine septembra zapisnički izvršili primopredaju prostora.

– Prikupljamo dokumenatciju. U narednom periodu ćemo pripremiti utuženja za sve one koji su oštetili budžet Glavnog grada – rekla je Anđušić.

Zdenka Popović (Demokrate) navela je da se ne može čudu načuditi da su u mjesnim zajednicama postojale kafane. Ona je pitala da li su kafane bili u vlasništvu fizičkih, pravnih lica, ko je imao finansijsku korist što su se one držale u prostorijama mjesnih zajednica.

– Da li ćete vi pokrenuti bilo kakav postupak da oni snose odgovornost i obeštete Glavnig grad? Gdje je odgovornost tu bivših gradonačelnika i svih sekretara za lokalnu samoupravu čija je dužnost bila da se staraju o imovini Glavnog grada – navela je Popović. 

Kada su u pitanju podzakupi, kako je navela Anđušić, u pitanju su fizička lica.

– Zabrinjavajući podatak je da MZ Komani već deset godina nema struju. Mi pregovaramo sa EPCG da nas oslobode kamata. Važan je popis imovine. To je jedan veliki nedostatak u sistemu Glavnog grada koji mora da se uradi. Formirala sam komisiju za vanredan popis – navela je Anđušić. 

Zamjenik gradonačelnice Podgorice Luka Rakčević naveo je da su u mjesnim zajednicama zatekli zapušteno stanje. 

– Mjesne zajednice su funkcionisale kao partijski punktovi, nismo imali nijedan zbor građana od 1995. godine. Želim da pozdravim napore koje sekretar Anđušić radi – navela je Rakčević. 

– Imamo činjenicu da je Glavni grad finansijski vrlo potentan i da ne bi bilo problem i da se u ovom trenutku usvoji ova odluka – navodi Mašković. 

Odbornica DPS-a Aleksandra Despotović saopštila je da podržava inicijativu.

–Ovo je humani predlog upućen mladim ljudima. Tražićemo amandmane, radićemo zajedno na ovome - rekla je Despotović.

Aida Batilović (URA) smatra da se o ovom problemu ne priča dovoljno. 

–Ne mora se politizovati svaka priča, posebno ne ova priča. Nije ovo prva lokalna samouprava koja se bavi ovim pitanjem. Sistemski mi imamo problem. Mi ništa nismo uradili ni u prethodnom periodu. Ne završava se ovaj proces Žaklina Oštir (DPS) navela je da ona nikada nije kalkulisala u životu sa emocijama, sa porodicom, sa životom.

- Ovdje kao da kalkulišemo sa novim životom. Ukoliko danas ne donesemo odlukom, neće ući u budžet za 2024. godinu, tek imamo priliku da uđe u budžet za 2025. godinu. Možete misliti koliko za godinu dana se neće roditi djece, koliko parova neće imati mogućnost da se ostvari kao roditelj. Ne možemo kalkulisati sa životom. Tu ne postoji ni populizam, ni politike - rekla je Oštir. 

Nermin Abdić (DPS) rekao je da je odluku potpisao iz puna srca, sa dosta emocije, ali i iz moralnih i humanih razloga.

– Bio sam poražen kada sam pročitao podatak gdje je naša država po pitanju nataliteta. Nalaže mi ljekarska etika da podržim ovakvu odluku. Bilo kakva incijatgiva slične vrste, da potekne iz vaših redova, podržaću je objeručke. Moramo biti solidarni, ostavimo po strani razlike – naveo je Abdić. 

Dragutin Vučinić (PES) naveo je da će glasati za odluku, za svaki osmjeh djeteta.

– Ako postoji pet milioniti dio šanse da se pojavi osmjeh u Podgorici ja ću glasati za ovu odluku – naveo je Vučinić. 

Mensur Šaljaj (Romska partija) rekao je da incijativa ukazuje da je treba podržati. 

– Svako od nas zna barem jedan ili dva braka koja su se rastala zbog ovog problema i zato smatram da je treba podržati – naveo je Šaljaj. 

Završena je rasprava o izmjenama statuta preduzeća Vodovod. V. d. sekretara za komunalne poslove Andrija Babović saopštio je da je u pitanju ukidanje viška menadžerskih funkcija. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. septembar 2024 05:19