/ -GLAVNI GRAD
26/04/2024 u 15:11 h
M.VujisićM.Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novi objekti kulture u zelenom srcu Podgorice

Gradonačelnica Olivera Injac kazala je tokom razgovora sa ministarkom kulture i medija Tamarom Vujović da je kultura ključni segment u izgradnji i očuvanju identiteta grada i države, a obaveza svih je da je njegujemo i unapređujemo

Jedan od glavnih projekata koji nas povezuje jeste izgradnja novog objekta kulture u zelenom srcu Podgorice, projekat Muzeja savremene umjetnosti, Prirodnjačkog muzeja i Kuće arhitekture, kazala je Tamara Vujović, ministarka kulture i medija nakon razgovora sa gradonačelnicom Oliverom Injac. Povod susreta su brojne teme od značaja za unapređenje institucionalne saradnje i saradnje u oblasti kulture i umjetnosti.

–Idejno rješenje koje je osvojilo prvo mjesto na međunarodnom konkursu već samo po sebi predstvalja dostignuće arhitekture i umjetnosti i omaž savremenosti. Posebnost lokacije koja je rezervisana za kulturu, mnogo govori o kulturi koju želimo da gradimo za buduće generacije, dostupna, zelena, inkluzivna kultura kao tačka povezivanja i sjedište koje će inspirisati i promovisati dostignuća našeg savremenog identiteta - kazala je Vujović.

image
-GLAVNI GRAD

Gradonačelnica Olivera Injac kazala je da je kultura ključni segment u izgradnji i očuvanju identiteta grada i države, a obaveza svih je da je njegujemo i unapređujemo.

–Stoga Glavni grad, kao centar kulturnih dešavanja u Crnoj Gori koji je u tom pogledu aktivan tokom cijele godine, posvećeno radi na jačanju kulturne scene i pruža kontinuiranu podršku brojnim institucijama i događajima, kazala je Injac.

Gradonačelnica je naglasila da današnji sastanak predstavlja korak naprijed ka ostvarenju zajedničkih ciljeva i da će saradnja Glavnog grada i Ministarstva u narednom periodu biti plodotvorna, te da će novi projekti značajno obogatiti kulturnu ponudu Podgorice. U prvom redu, tu je najavljena izgradnja Muzeja savremene umjetnosti, Prirodnjačkog muzeja i Kuće arhitekture na prostoru kasarne Morača, ali i buduća valorizacija nekadašnje tamnice Jusovača i brojni drugi. Istaknuta potreba jačanja svijesti građana o značaju knjige i čitanja, a u tom smislu Međunarodni sajam knjiga i Podgorički sajam knjiga imaju posebnu ulogu.

image
-GLAVNI GRAD

Zaključeno je da u Glavnom gradu postoji veliki broj kulturnih dešavanja i manifestacija koje Ministarstvo podržava kroz svoje konkursne politike i koje će i u narednom periodu nastaviti da podržava, kako bi zajedničkim snagama kulturu vratili mjesto koje joj pripada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 05:09