Власт тврди да кризе нема / -
05/01/2022 u 07:18 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одборници СО Тузи сматрају да власт није угрожена, Енис Ђокај поручио: Без ДУА нема одрживе већине

Бојкот сједница можемо сретати свугдjе гдjе власт формираjу коалициjе, jер заjедништво не значи и jедноумље, тако да jе то легитимно. Мислим да је ДУА остала дужна обjашњење и нама и грађанима, каже Васељ Беришаj (ДСА)

Демократска унија Албанаца (ДУА) је за сарадњу, али не као декор, и не искључујемо ми сами себе из власти само нећемо учествовати ту гдjе нисмо равноправан партнер, казао је Енис Ђокај, предсједник Општинског одбора ДУА у Тузима. Да нешто није како треба у коалицији на власти показало се на сједници Скупштине општине 23. децембра прошле године, на којој се усвајао буџет, и на којој није присуствовао одборник ДУА незадовољан што се не поштује споразум коjи су потписали са Албанском алтернативом (АА) и Демократским савезом Албанаца (ДСА) након локалних избора. Власт у Тузима чине Албанска алтернатива, Демократски савез Албанаца, ДУА, Унија Тузи, Бошњачка странка и Демократе.

– У владаjућоj коалициjи увиjек има изазова. ДУА jе од самог почетка била више него коректна. Оно за шта смо се увиjек залагали и залагаћемо се и даље jесте реализациjа споразума коjе су потписале АА, ДСА и ДУА, што тренутно ниjе случаj. Боjкотовали смо сједницу као знак незадовољства jер тренутно ДУА нема ниjедну функциjу у органима Општини. Ми jесмо за сарадњу, али да будемо декор нећемо никоме, ни по коjу циjену. Ако траже партнера имаjу га, ако се буде испоставило да за то ниjесу спремни органи партиjе ће одлучити шта даље. Jедно jе jасно, без ДУА данас ове већине не би било. Без ДУА нема одрживе већине у Скупштини општини Тузи – поручио је Ђокај.

Диздаревић: Нисмо разматрали могућност бојкота

Из Бошњачке странке кажу да нијесу разматрали могућност бојкота сједнице на којој се расправљало о буџету и одлуци о привременој распојели имовине са Главним градом.

– Ми као странка и одборнички клуб нисмо разматрали боjкот Скупштине, али jе истина да jе jедан наш одборник био уздржан приликом гласања о буџету. Као шеф клуба све одборнике поштуjем и циjеним став и мишљење колеге. БС се никада ниjе бавила разлозима доласка/боjкота или негласања одборника коjи припадаjу другоj политичкоj партиjи. Поштуjемо право сваког одборника и позициjе и опозициjе, да брани личне ставове или партиjе коjоj припада, и гласа на основу тога. Сматрамо да jе договор између Тузи и Подгорице око преузимања институциjа добар корак ка териториjалноj расподjели. Сарадња на нивоу власти фунционише и сви чиниоци поштуjу jедни друге. Тренутно jе немогуће причати о кризи власти у Тузима, jер ће ова година бити изузетно значаjна за развоj општине – истиче Мевлудин Диздаревић, шеф клуба одборника БС-а.

Бојкотовање сједнице на којој се расправља о важним документима за Штјефана Цамаја, одборника Демократа у СО Тузи, је неодговорно.

– Боjкотовати сjеднице на којима се расправља и одлучуjе о наjважниjим актима, а приjе свега о буџету као наjважниjем међу њима коjим се у суштини дефинише судбина становништва jедне локалне самоуправе, jе крајње неодговорно и лицемjерно. И то се односи на све одборнике, а приjе свега на оне коjи чине власт. Недолазак на сjеднице jер наводно ниjе испуњен по договору пост-изборни споразум, jесте у суштини показатељ да се такви боре за властите интересе, а не интересе грађана, па се свако мало љуте у маниру дjеце. Овакво понашање ипак не може угрозити власт у Тузима – каже Цамај.

Да ДУА бојкотује сједницу није први пут, јер су већ неколико пута били против или уздржани када се гласало о важним одлукама, а разлог нам није познат, казао је Сулејман Бељај, шеф клуба одборника Уније Тузи.

– Упркос боjкоту изгласали смо буџет. Овим поступком не сматрам да jе угрожена коалициjа, нити власт, али мислим да jе ово разлог да се jош jедном дефинишу односи у оквиру Форума чиjи дио jе, до сада била, и ДУА – истиче Бељај.

Предсједник Клуба одборника ДСА Васељ Беришаj истиче да криза власти у Тузима не постоји.

– Сардања на нивоу потписаних аката jе коректна, са повременим искакњима, као што jе био и оваj задњи случаj. Да ли има оправдања за то, вjероватно они мисле да имаjу. Оно што jе битно за нас, сматрам да смо сачували коректност према свима. ДУА не угрожа власт у Тузима. Мислим да овакве поступке, попут бојкота сједница, можемо сретати свугдjе гдjе власт формираjу коалициjе, jер ипак заjедноштво не значи и jедноумље, тако да jе то легитимно. Сматрам да то нема неку посебну тежину за власт, али свакако да отвара многа питања и недоумица код грађана. Мислим да је ДУА остала дужна обjашњење, и нама и грађанима – каже Беришај.

Смаиљ Чунмуљај, одборник АА, каже да је ДУА преполовљена на два дијела, те да су несугласице само између њих, и партија којој он припада неће да задире у срж њихових проблема.

– Није то ништа проблематично, јер је ријеч само о подјели функција по дубини. Сматрам да ДУА не покушава да угрози власт у Тузима. Очигледно се види да ДУА је поприлично ослабила и на државном нивоу – каже Чунмуљај.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 08:05