Sa jučerašnje sjednice SO Zeta   / -
29/08/2024 u 07:18 h
Andrijana Dabanović, Mićko VujisićAndrijana Dabanović, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Opoziciјa u SO Zeta traži od čelnika opštine da podnesu ostavke zbog loše ostvarenog kapitalnog budžeta

Ako od stavke izdaci za opremu od 100.000 eura oduzmemo nabavljeno auto za Dnevni centar, auto za Komunalnu policiju i 34.000 eura kante za domaćinstva, dobijamo da je realizacija kapitalnog budžeta 29.000 eura, bukvalno na nivou troškova za komunikacione usluge, kazao je Ratko Stijepović, odbornik DPS-a u Skupštini opštine Zeta komentarišući polugodišnji izvještaj o ukupno ostvarenim primicima i izdacima.

On je ukazao i na to da je za ostale usluge bilo predviđeno 91.000 eura, a realizovano 23.000, te da 9.000 eura nijesu definisane. 

– Kvalitet rada lokalne uprave definiše kapitalni budžet. Kažete kapela u Srpskoj, bila je pa je nema. Ko god se ozbiljno bavi tehničkom dokumentacijom zna da je to kompleksan posao. Ne možemo govoriti o željama nego realno planirati stvari. Frapantno je da u predlog budžeta imate 20.000 eura za nabavku auta, a u rebalansu 80.000 eura, a dobili ste sedam auta. Kako se oko auta lako dogovorismo oko podjele sa Podgoricom, a ne dogovorismo se da se dobije komunalno ili vatrogasno vozilo - istakao je Stijepović.

Predsjednik Opštine Mihailo Asanović kaže da su neosnovane optužbe Stijepovića što se tiče kapele u Srpskoj.

– Ne čeka se projektno-tehnička dokumentacija već je bila u planu razmjena zemljišta. Mi imamo jedan mali dio zemljišta koji smo trebali da razmijenimo sa mitropolijom i tu smo planirali da gradimo kapelu. Pošto vidite da se nije desilo razgraničenje nijesmo u mogućnosti ove godine da odradimo taj projekat, ali na ovom zemljištu koje je opštinsko možemo da radimo projektno-tehničku dokumentaciju. Tek kasnije radili bi parking na parceli mitropolije. Predsjednik naše partije Milan Knežević tražio je izmjene zakona kako bi se novoosnovane opštine posmatrale kao opštine iz sjevernog regiona i zbog toga je budžet uvećan. Zašto ne kritikujete Andriju Klikovca (DPS) koji se bunio za 100.000 eura što su prenesena sredstva. Još Podgorica treba da nam prenese 1,3 miliona, jer dok nijesmo naplaćivali sredstva to je radio Glavni grad. Ukoliko ih ne prenesu mi ćemo protiv njih podići tužbu - kazao je Asanović.

Sekretar za finansije Bojan Popović kazao je da su konstatovali da je problem nepripremljena projektno-tehnička dokumentacija ili koja je u izradi ili adaptaciji.

Vlada donijela niz odluka: Mijenja PUP Glavnog grada, usvojili DUP Mahala, LSL Donji Štoj...

– Jedan dio je već u izradi, a jedan će se naći odmah nakon rebalansa tako da do kraja godine imaćemo realizaciju kapitalnog budžeta u većim procentima. Razgraničenje sa Podgoricom nije završeno tako da nemamo imovinu koju možemo rentirati. Od sledeće sedmice kreće u raspisivanje tendera - istakao je Popović.

Miroslav Boljević (DPS) kaže da po stavkama ostali prihodi od prodaje imovine ništa nije rađeno.

– Kapitalni budžet za šest mjeseci je nepunih sedam odsto što znači smo mi gospodo ugašeni. Trošimo sredstva za plate i tekuću potrošnju. Frapantan je ovaj izvještaj i u ozbiljnim upravama ovdje se poziva na odgovornost. Ovi ljudi ako ništa ne realizuju, oni još više obećavaju, pa se još više ukopavaju - ističe Boljević.

I Predrag Anđušić (DPS) smatra da je kapitalni budžet poražavajući i da se teško može braniti.

– Bolje je priznati, a tu smo da oprostimo. Nemojte mi reći da nijedan kapitalni projekat nijeste počeli. Na koji način ćete do kraja godine realizovati kapitalni budžet imate li čarobni štapić - pitao je Anđušić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 21:11