Слиједи санација депоније Мислов до / -б.Б.
08/02/2022 u 07:19 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Планови локалне власти у Никшићу: Нова радна мјеста у новој бизнис-зони

Један од најважнијих подухвата нове власти јесте Регионални рециклажни центар, који би у знатној мјери поправио и „слику” Никшића када је ријеч о запослености, истиче предсједник СО Немања Вуковић

Новој већини у Скупштини општине Никшић ове године слиједи усвајање низа одлука којима ће, како тврди предсједник СО Немања Вуковић, побољшати укупни амбијент у општини и статус грађана. У разговору за "Дан" Вуковић истиче да у овој години планирају реализацију више пројеката који ће допринијети и смањењу незапослености.

– Никшић је, нажалост, већ дуже вријеме град из којег се одлази. Ми, као нова локална управа, желимо да зауставимо тај тренд. Међутим, јасно је колико је то захтјеван циљ, а битан сегмент за његово постепено испуњење свакако јесте и смањење стопе незапослености – подвлачи Вуковић.

image

Немања Вуковић

-Б.Б.

У домену смањења незапослености Вуковић напомиње пројекат "Заједно од знања до посла", који реализују преко програма ЕУ, а у оквиру којег ће 60 младих људи проћи четворомјесечну обуку на раду. Половина ће наставити да ради још пола године, а по завршетку програма Вуковић се нада да ће многи остати да раде.

– Ускоро ћемо формирати бизнис-зону и плански уредити локацију дуж корита ријеке Грачанице, како бисмо омогућили олакшице и привукли инвеститоре који ће отворити нова радна мјеста. Свакако, један од најважнијих подухвата нове власти јесте Регионални рециклажни центар, који би, осим рјешавања проблема нелегалног одлагања отпада у знатној мјери поправио и "слику" Никшића када је ријеч о запослености – истиче Вуковић.

image

Аеродром на Капином Пољу још нема намјену

-Б.Б.

Проблем и око валоризације аеродрома на Капином Пољу

Заоставштина од претходника је и аеродром Капино Поље у који је бивша власт у претходном периоду, уз помоћ Владе и преко пројеката, улагала велика средства а да до данас тај објекат нема праву намјену. Немања Вуковић наглашава да су пронашли заинтересоване инвеститоре, али да су по питању валоризације аеродрома наишли на проблеме.

– Постоји интересовање више инвеститора, који имају намјеру да искористе потенцијал који имамо и у том циљу смо обавили више разговора. Међутим, поменути простор дјелимично је оптерећен неријешеним имовинским односима између државе и Општине, а који битно успоравају и отежавају сами процес реализације тог пројекта, каже Вуковић уз наду да ће и то ријешити у разумном року.

Вуковић напомиње да се нова поставка у Општини, формирана прије девет мјесеци, одмах суочила са дугогодишњим неријешеним проблемима, попут депоније Мислов до коју ће морати да санирају и да направе Регионални рециклажни центар. Вуковић истиче да је реномирани конзорцијум из Холандије заинтересован за санацију депоније по најсавременијим стандардима.

– Депонија Мислов до, која постоји готово 20 година и која је око шест километара удаљена од центра града, горући је еколошки проблем Никшића и један од проблема са којима се нова власт ухватила укоштац практично већ од првог дана. Након што пројекти буду завршени, знаће се и колико ће санација депоније коштати а онда бисмо, у консултацији са грађанима, донијели одлуку у шта ће бити претворен простор на коме се тренутно она налази – најавио је Вуковић.

Наслијеђени проблем су и пси луталице који су константна опасност за грађане, а оптерећење за градски буџет. Вуковић каже да ће ускоро бити расписан тендер за градњу ограде око слободне зоне за псе у Студеначким главицама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 23:31