/ -
16/09/2022 u 15:28 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Počela evropska nedjelja urbane mobilnosti

Poseban akcenat u kampanji stavlja se na korišćenje alternativnih vidova transporta ukazujući da korišćenjem javnog prevoza, bicikala i pješačenja, navode iz PG biroa

Počela јe evropska nedјelja urbane mobilnosti i traјaće do 22. septembra. Ovogodišnja tema evropske nedјelje urbane mobilnosti, kako su saopštili iz PG biroa, јe "Bolja povezanost" odnosno moto "Kombinuj i kreći se" i podstiče ljude da razmotre svoje izbore kada je u pitanju način kretanja za obavljanje dnevnih putovanja.

– Kao i do sada, poseban akcenat u kampanji stavlja se na korišćenje alternativnih vidova transporta ukazujući da korišćenjem javnog prevoza, bicikala i pješačenja u osnovi promovišemo unaprjeđenje zdravlja i kvalitet života u gradskoj sredini. Grad i ove godine želi da organizovanjem niza događaja pošalje poruku građanima da biraju održive vidove transporta, kako bi smanjili količinu emisije zagađujućih gasova iz automobila, a samim tim smanjili negativni uticaj saobraćaja na sve segmente životne sredine koja nas okružuje, te time doprinijeli zdravlju i u krajnjem odgovornijem odnosu prema našem gradu – saopšteno je iz PG biroa.

Iz PG biroa je najavljeno otvaranje Centra za monitoring i kontrolu saobraćaja kao sistema koji će omogućiti sistemsko upravljanje, organizovanje i nadzor nad funkcionisanjem saobraćaja na teritoriji grada.

–Predstava "Ne žuri, stoj! Čuvaj glavu druže moj!" biće održana 19. septembra u KIC-u "Budo Tomović", 20. septembra biće održana radionica na temu "Koncept planiranja javnog linijskog prevoza na mikrolokacijama, sa akcentom na povećanje broja djece i omladine (osnovnoškolski i srednjoškolski uzrast) koja koristi javni linijski prevoz za svakodnevne aktivnosti". U srijedu, 21. septembra u Njegoševom parku, u saradnji sa Dječijim savezom, biće organizovan program posvećen najmlađim sugrađanima koji će kroz pjesmu i recitacije učiti o saobraćajnim pravilima. Kraj manifestacije tradicionalno će biti organizovan obilježavanjem 22. septembra "Dana bez automobila" kada će određene ulice u gradu biti zatvorene za saobraćaj. Toga dana biće organizovano i potpisivanje ugovora sa dobitnicima subvencija za bicikla i trotinete, kao i promo vožnja unaprijed određenom trasom – navode iz PG biroa. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 18:53