Највише ће садити саднице из свој расадника / -
13/11/2023 u 15:59 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Širiće rasadnik na 12 hektara

Zelenilo sada ima rasadnik od pet hektara, a planiraјu širenje sa sadnicama košćele, platana, јavora, јasena...

Rasadnička proizvodnja preduzeća Zelenilo trenutno se odvija na pet hektara otvorenog polja od čega je 10.000 kvadrata novootvorenih proizvodnih površina, sa tendencijom širenja. Takođe, proizvodnja se odvija i u 1.500 kvadrata zaštićenih prostora, odnosno 1.000 kvadrata staklenika i 500 kvadrata plastenika. U planu im јe kako јe kazao Petar Krivokapić, v.d. direktora Zelenila, proširenje proizvodnog asortimana autohtonim biljnim vrstama platana, košćele, čempresa, јavora, јasena...

– Proizvodnja se najvećim dijelom odnosi na ukrasne sadnice drveća, žbunja, žive ograde i cvijeća, a radi se o autohtonim biljnim vrstama i vrstama prilagođenih uslovima Podgorice.

image

Петар Кривокапић

-

Imajući u vidu da Zelenilo raspolaže sa 12 hektara zemljišta, plan je da u narednom periodu sukcesivno vršimo širenje proizvodnje, te da kompletan prostor bude u funkciji. Takođe, s obzirom na to da se radi o zaista velikom prostoru, biće neophodno dio površine pretvoriti u skladišteni, odnosno magacinski prostor, te izgraditi druge pomoćne objekte potrebne za proizvodnju. Proširenje proizvodnog asortimana planirano je takođe autohtonim biljnim vrstama platana, košćele, čempresa, javora, jasena ... - rekao јe Krivokapić.

U rasadniku Zelenila u proizvodnji se već nalaze biljne vrste poput magnolija, čempresa, platana, košćela...

– Svakako, sadnice moraju da dostignu određenu starost, visinu, obim debla kako bi bile spremne za sadnju na javnim zelenim površinama, tako da će se i dalje vršiti nabavka određenih biljnih vrsta, s tim što će se na javnim zelenim površinama, najvećim dijelom saditi stasale sadnice proizvedene u našem rasadniku – saopštio јe Petar Krivokapić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
RASADNIKZELENILO
20. maj 2024 01:50