Sa jučerašnjeg panela / M.V.
25/10/2024 u 09:21 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Panel diskusiјa „Ružičasti oktobar“ u Skupštini Glavnog grada: Samopregled ne zamјenjuјe skrining

Način na koji se borimo protiv raka dojke može da posluži kao inspiracija za borbu i za mnoge druge plemenite ciljeve, kazala јe Jelena Borovinić Bojović, predsjednica Skupštine Glavnog grada, na panel diskusiji „Ružičasti oktobar” koji je posvećen borbi protiv raka dojke.

– Istinske heroine ružičastog oktobra su svakako žene koje su izašle kao pobjednice iz susreta sa ovom bolešću, kao i one koje ovu veliku bitku biju upravo sada. Ovo je prilika i da po ko zna koji put ukažemo na značaj ranog otkrivanja bolesti, koje bitno povećava šanse za uspješno liječenje. Veliki je broj žena koje godinama planiraju pregled dojki svakog oktobra, i to je sjajna navika inspirisana upravo ružičastim oktobrom – kaže Borovinić Bojović.

Ivan Samardžić, epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje, kaže da je broj novih slučajeva svih oblika raka u Crnoj Gori u 2022. godini, oba pola, iznosio oko 2.739, dok je umrlih 1.535, a osoba koje pet godina žive sa kancerom јe 7.847.

– Kada govorimo o epidemiološkoj situaciji kod nas u 2022. godini broj novih slučajeva raka iznosio je 1.324, a 416 novooboljelih od raka doјke. To ukazuje da je svaka treća žena koja je oboljela od nekog oblika kancera upravo oboljela od raka dojke. Od svih oblika raka umrlo je 688 žena, a 154 od raka dojke. Dakle svaka četvrta ili peta žena koja je umrla od kancera preminula je upravo od raka dojke - kaže Samardžić.

Održano predavanje u okviru kampanje „Ružičasti oktobar - mjesec borbe protiv raka dojke”

Direktorka Instituta za onkologiju KCCG Sanja Lekić kaže da јe kancer doјke bolest savremene žene.

– U Crnoj Gori godišnje oboli oko 400 žena. Samopregled dojki ne smije zamijeniti skrining. Sa 40 godina svaka žena bi trebala da ima svoju prvu mamografiju kao ličnu kartu i da je ponavlja u ciklusima na dvije godine - kaže Lekić.

Tajla Međedović, psihološkinja Instituta za onkologiju KCCG, kazala je da je psihološka podrška neizostavan dio. Svetlana Mijušković ispričala je kako je pobijedila rak dojke.

– Saznanjem dijagnoze nijesam osjećala strah niti od bolesti niti od smrti. Porodica i prijatelji bili su u šoku. Ušla sam u borbu. Otežavajuća okolnost mi je bila saznanje da ostajem bez podrške dotadašnjeg partnera sa kojim sam provela deset godina. Bila sam depresivna, borila sam se lavovski, ali snaga je bila na izmaku. Potražila sam psihološku pomoć koja mi je puno značila - kazala je Mijušković.

(VIDEO)Lekić: U Crnoj Gori od raka dojke godišnje oboli oko 400 žena

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. oktobar 2024 09:21