Sa večerašnjeg otvaranja / -FOTO: PRIVATNA ARHIVA
26/09/2024 u 22:55 h
D.K.D.K.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Elita u Budvi: Svečano otvoren drugi BSAFF, priznanja za legende

Festival dokumentarnog i igranog filma sa sportskom tematikom tokom kojeg će biti prikazana 43 filma iz 16 država svijeta, među kojima i dva iz Crne Gore, svečano je otvorio Ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić

Drugi Internacionalni festival Budva sports and arts film festival (BSAFF) svečano je večeras otvoren u lijepom ambijentu na bazenu "Rondo" na Slovenskoj plaži, uz veliki broj gostiju, bivših sportista i legendi. Еlitа iz regiona, Evrope i svijeta u naredna tri dana biće na okupu u Budvi.

Festival dokumentarnog i igranog filma sa sportskom tematikom tokom kojeg će biti prikazana 43 filma iz 16 država svijeta, među kojima i dva iz Crne Gore, svečano je otvorio Ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić.

- Velika mi je čast i zadovoljstvo što imam priliku da vam se obratim povodom svečanog otvaranja drugog Budva Sports & Arts Film Festivala. Ovaj festival je jedinstvena manifestacija koja, na poseban način, spaja dva izuzetno važna segmenta društva – sport i umjetnost. U svijetu u kojem su granice između disciplina sve tanje, festivali poput ovog ne samo da slave individualna dostignuća, već naglašavaju važnost međusobne povezanosti različitih sfera života. Sport je mnogo više od fizičke aktivnosti. On nas uči disciplini, strpljenju, timskom radu, i daje nam motivaciju da nadmašimo sami sebe. Slično tome, umjetnost nas inspiriše, otvara um za nove ideje i pomaže nam da izrazimo najdublje emocije. Kada se ove dvije oblasti spoje, stvara se jedinstvena platforma za izražavanje ljudskih potencijala i inspiraciju. Posebno mi je drago što ovaj festival naglašava snagu sporta i umjetnosti u formiranju zdravih životnih navika kod mladih. Naša mlada populacija se suočava s brojnim izazovima, a kombinacija sporta i umjetnosti im nudi jedan zdrav i kreativan izlaz, pružajući im priliku da razvijaju ne samo fizičke sposobnosti, već i socijalne, emocionalne i intelektualne vještine. To su temelji na kojima gradimo buduće generacije. Organizacija ovakvih događaja pokazuje posvećenost Budve i Crne Gore u podršci mladima, sportu i umjetnosti. Mi, kao Ministarstvo sporta i mladih, snažno podržavamo ovakve inicijative, jer one pomažu u stvaranju zajednice koja se temelji na zdravim vrijednostima, solidarnosti i međusobnom poštovanju. Ovo je mjesto gdje mladi mogu da nauče kako se kroz sport i umjetnost može postići ravnoteža u životu i pronaći inspiracija za lični rast.

Želim da se zahvalim svim organizatorima, partnerima, i posebno Milošu Todoroviću, osnivaču festivala, koji je prepoznao važnost ovakvog projekta i uložio svoje vrijeme, trud i energiju da ga realizuje. Njegova vizija omogućila je da se u srcu Budve stvori kulturno-sportski događaj koji okuplja najbolje iz oba svijeta. Svim učesnicima festivala želim puno uspjeha. Neka vas filmovi i umjetnička djela koja ćete ovdje vidjeti inspirišu, motivišu i podstaknu na nova dostignuća. Ovaj festival je dokaz da se kroz sport i umjetnost može prenijeti poruka koja nadilazi granice i spaja ljude različitih kultura, generacija i stilova života. Hvala vam još jednom na prilici da budem dio ovog značajnog događaja. Siguran sam da će ovaj festival nastaviti da raste i postane nezaobilazna tačka na kulturnoj mapi Crne Gore i šire -  kazao je Ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić.

Takođe, učesnike i goste je pozdravio generalni sekretar Međunarodnog udruženja televizijskog spotrtskog filma (FICTS), Enco Kapielo.

U okviru ceremonije dodijeljena su i priznanja za životno djelo legendarnim stručnjacima i sportistima - Zoranu Živkoviću, Božidaru Ivanoviću, Igoru Vušuroviću, Bojani Popović i Marini Kovijanić, а priznanјa su uručena i učesnicima Olimpijskih igara iz Budve, kao i učesnicima Paraolimpiskih igara.

image

Todorović i Šćekić

-FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Prema riјečima direktora festivala Miloša Todorovića ove godine će biti proglašeni najbolji filmovi u sedam kategorija, a biraće ih međunarodni žiri.

- Biće nagrađeni najbolji kratkometražni, srednjemetražni i dugometražni dokumentarni fiim, Nagrađena će biti i najbolja režija, najbolji film edukativnog karaktera, najbolji igrani i najbolji film na festivalu – Gran pri - kazao je Todorović.

Tokom festivala biće organizovane panel diskusije sa sportistima, novinarima, producentima i rediteljima. Predviđen je i program za najmlađe, gdje će biti uručeni pokloni za sve učesnike.

Pokrovitelji drugog Internacionalnog festivala Budva sports and arts film festival (BSAFF) su HG Budvanska Rivijera i Opština Budva, dok je generalni sponzor proteini.si Crna Gora.

Predsjednik FICTS-a, Frančesko Askani putem video poruke poželio je učesnicima festivala lijep borvak u Budvi i dao podršku festivalu, sa željom da iz godine u godinu raste.

Nagrađeni filmovi biće prikazani i na završnom festivalu u Milanu, koji je na programu od 5. do 9. novembra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. septembar 2024 23:19