ЦИМАНОВСКАЈА НЕ ЖЕЛИ КУЋИ/ - ТВИТЕР
05/08/2021 u 20:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Прво обраћање бјелоруске спринтерке која је тражила азил: Завршила бих на психијатријском одјељењу

Спринтерки је на крају у пољској амбасади одобрена хуманитарна виза. Бројни бјелоруски активисти избјегли су у Пољску усљед страховања од одмазде власти предсједника Александра Лукашенка

Кристина Тимановскаја, спортискиња која је одбила да се укрца у авион за Бјелорусију у понедјељак, изјавила је да је полицији на аеродрому у Токију показала преведену молбу за помоћ на свом телефону – у покушају да избјегне улазак у летјелицу страхујући од одмазде ауторитарне власти у Минску, јавља Глас Америке.

Бјелоруска атлетичарка тражи азил, не жели да се врати у своју земљу

Тимановскаја се јавности захвалила на подршци коју је добила, извијестила је агенција Асошијетед прес.

-Био је то цио свијет, и ти људи ме чине много јачом- рекла је и додала:

-Моји родитељи су на основу свега закључили да би по повратку кући завршила или на психијатријском одјељењу или у затвору. Знали смо да је било таквих ситуација у нашој земљи- навела је она.

Имала је поруку и за своје сународнике.

-Желим да кажем свим грађанима да се не плаше! Ако су под притиском – треба то да кажу- поручила је бјелоруска спортискиња.

Међутим, рекла је и да је забринута за своју породицу. Нјен супруг током седмице је такође напустио Бјелорусију – убрзо пошто му је пренијела да се неће вратити у земљу. Пољска је и за њега одобрила визу.

Како се ситуација развијала европске државе нудиле су јој помоћ. Спринтерки је на крају у пољској амбасади одобрена хуманитарна виза. Бројни бјелоруски активисти избјегли су у Пољску усљед страховања од одмазде власти предсједника Александра Лукашенка.

Иначе, бјелоруска спортискиња је у свом првом јавном обраћању од када се супротставила повратку кући, инсистирала да није активисткиња и да је жељела да се такмичи на Олимпијским играма.

Такође, указала је да да није размишљала о тражењу политичког азила, и да се нада да ће ускоро увидјети како ће наставити спортску каријеру.

-Надам се да ми Олимпијске игре у Токију нијесу биле посљедње – и да ћу се вратити кући једног дана, када буде било безбједно- закључила је у обраћању медијима у пољској пријестоници Варшави бјелоруска атлетичарка Кристина Тимановскаја.

Она је медијима у Варшави описала и слијед догађаја који је довео до њеног бијега у Пољску – земљу у коју је стигла у сриједу.

Пошто је на друштвеним мрежама објавила поруку у којој је критиковала тренере бјелоруског атлетског тима због, како је указала, немара – речено јој је да се спакује. Званичници тима, како је објаснила, рекли су јој да је повријеђена и да кући одлази раније.

На путу до токијског аеродрома кратко је са телефоном разговарала са баком која јој је пренијела да су бјелоруски медији реаговали на њене поступке – извјештавајући чак и да је ментално болесна. Прецизирала је да је бака посавјетовала да се не враћа у земљу.

Околности које су јој се догодиле још једном су скренуле пажњу на ауторитарну бјелоруску власт.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:32