Sa prošlogodišnjeg otvaranja / -FOTO; PRIVATNA ARHIVA
18/10/2024 u 14:10 h
Dan PortalDan Portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sportske legende bivše Jugoslavije ponovo u Ulcinju

Ulcinj će od 20. do 23. oktobra biti domaćin Mundijala prijateljstva, sportske manifestacije koja će okupiti više stotina fudbalera, sportista i sportskih radnika bivše SFR Jugoslavije

Biće to treće okupljanje sportskih legendi bivše države, a prema najavama organizatora i najbrojnije do sada. Gosti najjužnije crnogorske opštine biće brojni sportisti koji su nosili dres i pod zastravom bivše države osvajali medalje na najuznačajnijim međunarodnim takmičenjima. Glavni incijator manifestacije je Pavle Pepđonović, ulcinjski privrednik, bivši košarkaš i sportski radnik.On je najavio da će manifestacija biti održana pod motom „Samo nam je ljubav potrebna”. Manifestaciju su podržali privrednici, hotelijeri, ugostitelji, lokalna uprava, Turistička organizacija i zajednica, privatna i javna preduzeća i gotovo svi građani Ulcinja.

-Želimo da iz Ulcinja i Crne Gore pošaljemo snažnu poruku regionu, Evropi i cijelom svijetu, poruku prijateljstva, ljubavi i mira jer će ta tri dana Ulcinj biti glavni grad svjetskog sporta - kazao je Pepđonović.

Potvrđen je, osim fudbalskih legendi sa prostora bivše Jugoslavije, dolazak i proslavljenih vaterpolista, košarkaša, odbojkaša, rvača, veslača, šahista, trenera, fudbalskih i vaterpola sudija, sportskih novinara i radnike, paraolimpijaca. Organizator je najavio da bi prvi put na Mundijalu trebalo da se pojave Slavoljub Muslin, Vladimir Petrović Pižon, Zoran Samardžija, Mirsad Baljić, Fuad Muzurović, Enver Marić, Sead Kajtaz. Najavljeno je da će manifestaciji ponovo prisustvovati i Faruk Hadžibegić, Mehmet Baždarević, Ivan Gudelj, Ivica Šurjak, Nikica Cukrov, Dejan Savićević, Dževad Prekazi, Husref Musemić, Milan Radović, Dževad Šećerbegović, Fuad Mulahasanović, Mustafa Mujezinović, Predrag Pašić, Rajko Janjanin, Zoran Filipović, Zlatko Krmpotić, Jovica Nikolić. Dolazak su najavili i vaterpolo legende Igor Milanović, Tomislav Paškvalin, Veselin Đuho, Deni Lušić, Denis Šefik, Dragan Andrić, Andrija Popović, Mirko Vičević, Veljko Uskoković.

Manifestaciju će uveličati i košarkaške legende Ivo Daneu, Žarko Paspalj, Boro Vučević, Andro Knego, Mihovil Nakić, Stojko Vranković, bokserske legende Miodrag Perunović, Tadija Kačar i Mirko Puzović, rvač Šaban Trstenu… Iz svijeta odbojke dolazak je najavio Vladimir Grbić. Očekuje se dolazak i crnogorskog šahovskog velemajstora Božidara Ivanovića, a dolazak su potvrdili i poznati sportski novinari Božo Sušec i Milojko Pantić.

Poseban akcenat na ovogodišnjem Mundijalu posvećen je paraolimpizmu, a kao uvertira u nedjelju će biti prikazan film o hrvatskom slijepom paraolimpijcu Petru Bešliću – Hrabro i na rezultat. Organizator je taj dan nazvao Danom sporta, paraolimpizma i igara mladih. Predviđena je i panel diskusija o problemima u paraolimpizmu, a gosti će biti predsjednici Paraolimpijskih komiteta Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Manifestacija će zvanično biti otvorena u ponedjeljak u podne, na Maloj plaži, a na svečanoj ceremoniji predviđeno je predstavljanje i obraćanje gostiju. U 18 sati planirana je promocija dokumentarnog filma Dogodilo se – Ratko Rudić.

U utorak planiran je obilazak Muzeja i tvrđave, sadnja Balkanskog drveta mira i promocija dokumentarnog filma poznatog bosanskohercegovačkog sportskog novinara i producenta Muhameda Bikića Olimpijada u Sarajevu.

Organizator je za sva tri dana predvidio je zajedničke večere, druženja i obilaske turističkih potencijala Ulcinja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. oktobar 2024 14:10