Са једног од састанака / -Фото: ВПСЦГ
08/04/2022 u 14:24 h
Дан порталДан портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ватерполо и пливачки савез Црне Горе угостио предсједнике ФИНА и ЛЕН

Цаптаин Хусаин Ал Мусаллам и Антóнио Силва, у протекла два дана били у нашој земљи

Предсједници ФИНА (Свјетска федерација водених спортова) Цаптаин Хусаин Ал Мусаллам и ЛЕН (Европска федерација водених спортова) Антóнио Силва, у протекла два дана били су гости Ватерполо и пливачког савеза Црне Горе.

То је први пут да челни људи двије кровне међународне институције посјете нашу државу и Савез, што је велика част и признање, и потврда озбиљног рада Савеза, казао је предсједник ВПСЦГ др Ђуро Марић.

„Ми јесмо препознати као ватерполо нација, иако смо мала земља, али са дугом традицијом. Ове године обиљежавамо 100 година пливачког и ватерполо спорта и 75  година Савеза, и долазак челних људи ФИНА и ЛЕН, представља огромну част за нас и наш Савез. Имамо неколико идеја како ватерполо подићи на виши ниво, и вјерујем да ћемо направити помак за вријеме мандата господина Хусеина, јер слусајући га на конгресу у Дохи, осјетио сам велику жељу да ватерполо постане још бољи. Такође, посљедњих годину дана, од када је дошло ново руководство, покушавамо и да пливање подигнемо на виши ниво, и у томе је направљен значајан помак“, поручио је Марић.

Предсједник ФИНА је истакао да му је задовољство што је посјетио Црну Гору, која је једна од водећих репрезентација у свјетском ватерполу.

„Дошао сам у земљу ватерпола. Ја нијесам особа из ватерпола, али ми треба ваша помоћ са идејама, како да проширимо ватерполо базу, и да га подигнемо на још већи ниво. Морамо да промијенимо нешто, а ви ћете ми помоћи у томе. Морамо радити заједно на промјени календара и усклађености између ФИНА и ЛЕН, и ако у томе успијемо, а сигуран сам да хоћемо, пред ватерполом је свијетла будућност“.

Предсједник ЛЕН Антонио Силва захвалио се Ватерполо и пливачком савезу Црне Горе на великој подршци.

„Захвалност дугујемо и Милошу Мрачевићу, који је у нашем главном бироу, и особа задужена за развој ватерпола у новим срединама. Након дуго година, напокон имамо добру сарадњу са ФИНА, што је јако важно. Морамо одмах да кренемо са промоцијом ватерпола у земљама у којима није развијен“.

Састанку су присуствовали и потпредсједник ЛЕН Јосип Варводић и Ентони Ервин, који је са 35 година постао најстарији олимпијски шампион у пливању, а злато на ОИ у Рију дошло је 16 година пошто је у Сиднеју тријумфовао у истој дисциплини.

Високе званичнике ФИНА и ЛЕН угостили су и предсједник Црногорског олимпијског комитета Душан Симоновић и генерални секретар Игор Вушуровић, као и директор Управе за спорт и младе Марко Беговић.

„Велика је част што смо имали прилику да угостимо најважније људе из свијета водених спортова, поготово што је ватерполо наш најтрофејнији спорт. Сигурни смо да ћемо наше ватерполисте гледати и у Паризу, и да ћемо и на ОИ доћи до толико жељене медаље, једине која недостаје у богатој ризници. Сви морамо зајендички радити на развоју и промоцији ватерпола, и да им омогућимо најбоље услове за рад, како би нас и у будућности обрадовали са неком од медаља“, поручио је Симоновић.

Директор Управе за спорт и младе Марко Беговић је истакао да ће у наредном периоду интезивно радити на побољшању услова за рад црногорских спортиста, и на развоју инфраструктуре.

„Имали смо неколико разговора у посљедње вријеме са нашим најтрофејнијим спортом, на тему развоја ватерпола и пливања. Посебна ми је част што је Црну Гору посјетило име какво је Ентони Ервин, освајач неколико олимпијских медаља, јер управо је наш циљ фокус на спортистима, и да њима обезбједима што боље услове за рад. Претходних дана смо имали састанке са локалним управама, на тему инфраструктуре и изградње нових спортских објеката, међу њима и базена, и у наредне двије године уложићемо око 25 милиона у ове пројекте“, нагласио је Беговић.

Пређседник ВПСЦГ др Ђуро Марић је на крају подсјетио, да ће наша земља бити домаћин два велика такмичења, крајем априла угостићемо осам ватерполо велесила, а да ћемо у септембру бити домаћини Европског првенства за младе репрезентације. Такође, наше сениоре овог љета очекују два велика такмичења, Свјетско првенство у Будимпешти и Европско првенство у Сплиту.

Испред ВПСЦГ, састанцима су присуствовали још потпредсједник Ненад Вуканић, директор Радован Милинић, члан УО Милош Мрачевић и селектор Владимир Гојковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 17:46