Ђоковић и јуче тренирао / EPA-EFE - Фото: KELLY DEFINA/POOL
14/01/2022 u 14:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Суђење Ђоковићу: Случај иде на Савезни суд, неће бити депортације прије краја поступка

Николас Вуд, адвокат Новака Ђоковића, објаснио је зашто је правни тим у толикој журби да се коначно пронађе рјешење: "сваки минут прије него што турнир почне у понедјељак је драгоцен"

Новак Ђоковић је позван од имиграционих власти Аустралије да дође на интервју. До тада неће бити поново задржаван притвору.

Саслушање најбољег тенисера свијета је почело и можете га уживо пратити.

Аустралијски судија Ентони Кели издао је судску наредбу да се случај Новака Ђоковића пребаци Савезном суду, а најбољи тенисер свијета неће бити депортован док се процес не заврши. Судија Кели предложио је током рочишта привремену забрану депортације Ђоковића из Мелбурна, односно да он не буде депортован пре суботе у 16 часова, а адвокат аустралијске владе Стивен Лојд рекао је да Влада неће покренути поступак депортације.

На рочишћту је потврђен и договор да се српски тенисер у суботу ујутро по локалном времену у Мелбурну, односно вечерас око 22х по средњеевропском времену, састане са званичницима за имиграцију, као и да до тада неће бити у притвору.

После саслушања Ђоковић ће бити одведен у притвор, све до новог саслушања које се очекује у недељу.

Ђоковићев адвокатски тим био је против пребацивања случаја Савезном суду, наводећи да је сваки минут драгоцен у овом процесу, пошто Аустралијан опен почиње у понедељак.

Ђоковићев адвокат Ник Вуд изјавио је да српском тенисеру није укинута виза због тога што није вакцинисан, већ због страха аустралијских власти да би то могло довести до ширег противљења вакцинацији у Аустралији.

Он је поступке аустралијских власти назвао "очигледно нерационалним".

Вуд је затражио од судије да размотри могућност одржавања пуног саслушања у недељу, 16. јануара, услед забринутости правног тима Новака Ђоковића због времена, јер одбрана жели да се одлука о процесу донесе прије Ђоковићевог првог меча на Аустралијен опену у понедељак, 17. јануара.

Николас Вуд, адвокат Новака Ђоковића, објаснио је зашто је правни тим у толикој журби да се коначно пронађе рјешење: "сваки минут прије него што турнир почне у понедјељак је драгоцен".

Вуд каже да би судија Ентони Кели могао да задржи предмет у Савезном окружном суду, како би спријечио губљење времена приликом преношења предмета на Савезни суд.

Пред Новаком су три пута: Два воде кући а један на Аустралијан опен

Прва опција је најједноставнија, а то је да се Ђоковић и његов правни тим помире са судбином, прихвате депортацију и оду из Аустралије. У том случају новака вјероватно чека и трогодишња забрана уласка у Аустралију, али може да прође и без тога.

Друге двије опције уважена или одбијена жалба. 

Опет, у случају одбијања жалбе, тениски ас ће морати да напусти Аустралију, али у том случају готово извјесно ће му бити одређена и забрана уласка у земљу три године.

Трећа опција је да Нвак и његови адвокати опет побиједе Аустралију. 

Адвокат тврди да не постоји сукоб интереса ни пристрасност судије Келија, упркос томе што је судио у ранијем случају, јер је друго укидање визе "потпуно одвојен процес" од првог.

Вуд је потврдио да Новак Ђоковић није у притвору, и затражио је од судије да се не предлаже ново притварање.

Он је окривио владу што је донела одлуку "нешто после 18 часова у петак", четири дана након одлуке Федералног окружног суда и више од недјељу дана након првобитне одлуке. Такође се позвао на писање медија о томе да је министар за миграције Алекс Хок био оптерећен дугим поднесцима Ђоковићевог тима.

Вуд открива да је Ђоковићев материјал укључивао научне чланке о природном имунитету и открива да је Хок својом одлуком показао да их није прочитао.

Судија Ентони Кели је започео тако што је укратко објаснио све поступке који су довели до ове тачке.

Он је потом изнио низ запажања:

- У хитним околностима, ако је потребно, странка може поднијети захтјев прије формалног процеса којим се покреће судски спор;

- Суд може бити спреман да прихвати обавезу страна да ће што прије поднијети и уручити изјаву која показује материјалне документе;

Судија Кели је поменуо и прочитао документе које поседује: Хоукову одлуку о укидању Ђоковићеве визе, као и поднесак владе. Он је рекао да постоји и документ под називом "осјетљивост" који неће да прочита.

Кели је поменуо могућност да ће случај бити пребачен из Федералног окружног суда у надлежност Савезниг суда.

- Иако имам, како ми се чини, неоспорно овлашћење да пренесем ову ствар на други суд, то је квалификовано захтјевом... да Савезни суд Аустралије потврди налог који издам.

Судија Кели је рекао да о томе треба одлучити сада и да ће упутства преузети Савезни суд.

Он је примијетио да су стране током претходног поступка успјеле да се договоре да очувају статус кво, а исто би могло бити урађено и вечерас.

Кели је рекао да ће судским налогом позвати Новака Ђоковића на разговор у суботу.

Николас Вуд, адвокат Новака Ђоковића, затражио је од суда правни лијек којим би се спријечила његова депортација.

Он се обавезује да ће поднијети писмени поднесак што је прије могуће - сугеришући да ће то моћи да уради вечерас до 22:15, што је раније од судијине понуде.

Новаков адвокат је на судијино питање да ли је тенисер пребачен у притвор одговорио одречно.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:38