Ана Брнабић / - РТС
25/01/2022 u 16:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брнабић: Србија никад није ишла оваквом брзином ка Европској унији

Навела је да је раст БДП-а Србије у 2021. био 7,5 одсто, један од најбољих у Европи

Успјехом референдума о уставним промјенама у области правосуђа учињен велики корак у даљим европским интеграцијама Србије, каже премијерка Србије Ана Брнабић, поручујући да ће Србија наставити са реформама у четири најважније области - владавини права, области јавне управе, економији и у зеленој агенди, преноси Blic.rs.

- Након Међувладине конференције од 14. децембра прошле године, када смо отворили кластер 4, који се односи на зелену агенду и одрживи развој, данас долазимо у Брисел са изузетно добрим вијестима, које се тичу нашег даљег европског пута - рекла је Брнабић на заједничкој прес конференцији са Жозепом Борељом и Оливером Вархеијем после Савјета за стабилизацију и придруживање између ЕУ и Србије.

Истакла је да се већина грађана на референдуму о уставним промјенама у области правосуђа, 16. јануара, изјаснила позитивно, односно "да су грађани гласали да имамо већу владавину права, независно судство и самостално тужилаштво".

Поручила је да ће се наставити и реформе у области јавне управе, које ће ојачати тржишну економију, економију генерално, као и реформе које се тичу зелене агенде, унапређењ заштите животне средине и транзиције ка зеленој, одрживој и циркуларној економнији.

- Те четири области остају наши кључни приоритети у европским интеграцијама - поручила је Брнабић.

Премијерка је рекла да је Србија остварила одличне економске успјехе, упркос ковиду 19, те да је важно да наша земља буде спремна за чланство у ЕУ. Навела је да је раст БДП-а Србије у 2021. био 7,5 одсто, један од најбољих у  Европи, да ће просечна плата у децембру прошле године бити већа од 600 евра, уз податак да су стране директне инвестиције у 2021. износиле 3,9 милијарди еура, што показује да је Србија стабилна дестинација за инвестиције, додајући да је преко 60 одсто тих инвестиција из држава чланица ЕУ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:32