Ивица Дачић / - РТРС
27/05/2021 u 12:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дачић: Представници ЕУ јасно да кажу да ли траже промјену Устава Србије

Ако не, да не потежемо „тешку артиљерију“ без разлога, указао је Дачић

Предсједник Скупштине Ивица Дачић затражио је од представника Европске уније, Савјета Европе, ОЕБС и западних дипломата да искажу свој јасан став - да ли од Србије траже промјену Устава које се тичу области правосуђа или не, као и да то кажу опозиционим странкама које се противе тим промјенама, а са њима су у контакту, јавља Н1.

Дачић је, на јавном слушању о променама Устава у области правосуђа, у организацији скупштинског одбора за уставна питања и законодавство, а коме су присуствовале стране дипломате, истакао да не би волио да се прича о тој теми, а један је од услова за напредовање Србије у европским интеграцијама, претвори у политичку борбу власти и опозиције.

-Парадокс је да је Скупштина највише за промену Устава, а они којих се то тиче – судије и тужиоци, не изражавају подршку тим промјенама. Највеће критике имамо од оних којих се то тиче- рекао је Дачић.

Како је нагласио, представници ЕУ ћуте о свему, иако се измјене Устава раде у складу са препорукама ЕУ и зато треба да се у јавности чује и њихов став, да ли то траже од Србије или не.

Ако не, да не потежемо „тешку артиљерију“ без разлога, указао је Дачић, подсjећајући да је промјена Устава тежак и компликован посао,.

Министарка правде Маја Поповић рекла је да су промјене Устава услов за даљу реформу правосудног система и један од приоритета у процесу приступања ЕУ, а њима се успоставља бољи систем предлагања и избора судија и тужилаца, са правичном процедуром избора, истим условима за све кандидате и отворености према јавности.

Јавном слушању присуствовали су представници Делегације ЕУ, Савета Европе, ОЕБС, као и амбасада САД, Велике Британије, Грчке, Шпаније, Холандије, Аустрије, Немачке и Финске.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:32