Станковић / -Фото: Дневник (Р. Хаџић)
07/10/2021 u 09:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Доктор Зоран Станковић биће сахрањен у Алеји заслужних грађана у Београду

Станковић је био један најугледнијих форензичара и патолога у Србији и биће сахрањен уз војне почасти

Kомеморација поводом смрти професора, патолога и бившег министра одбране Србије Зорана Станковића биће одржана сјутра у Дому Војске у Београду у 11 часова, сазнаје Нова.рс.

Станковић ће бити сахрањен у Алеји залужних грађана уз војне почасти.

Станковић је преминуо од последица коронавируса.

Завршио је Медицински факултет у Нишу 1980. године, а докторирао је 1997. године. Специјализацију за судску медицину и патологију завршио је на ВМА. У чин генерал-мајора је унапријеђен 2001. године.

Kаријеру је започео као војни љекар у Пећи и Врању. Био је патолог на ратиштима бивше Југославије. На челу Војно-медицинске академије био је од 2002 до 2005. године. Био је најмлађи начелник ВМА у историји.

На најаву да ће бити смијењен са мјеста начелника ВМА, одлучио је да сам оде у пензију.

Постављен је на мјесто министра одбране у првој Влади Војислава Kоштунице од 2005-2007. године, и по том основу био је и члан Савјета министара Државне заједнице СЦГ.

Био је члан Југословенског комитета за прикупљање података о истраживању злочина против човјечности и међународног права од 1993. године.

У децембру 1997. године формирао је тим за истраживање последица НАТО бомбардовања Републике Српске због сумње да су коришћени пројектили са осиромашеним уранијомом.

Један је од најугледнијих форензичара и патолога у Србији, а од 1995. године радио је као стручњак Уједињених нација. У неколико случајева је свједочио пред Хашким трибуналом.

На предлог странке Г17 плус постављен је на мјесто министра здравља почетком марта 2011. године гдје је остао до краја мандата Владе Мирка Цветковића.

Почетком новембра 2012. године Влада Србије га је именовала за шефа Kоординационог тела за Бујановац, Прешево и Медвеђу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:46