FOTO: MUP RS
10/08/2021 u 09:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Финансијска истрага имовине клана Беливука: На списку за одузимање и луксузна кућа у Котору?

Сумња се да је отворен и низ фиктивних предузећа, а да је, финансирање фудбалских клубова ишло у виду препродаје играча, али и спонзорисања клубова

Истражитељи надлежних органа у Србији провјеравају порijекло свих некретнина, фирми и рачуна, али и фудбалске клубове и сефове који су били у власништву похапшених чланова клана Вељка Беливука. Како пише Kurir.rs., изгледа сда је на списку за одузимање имовине и "луксузна кућа у Котору. Већи дио имовине ови криминалци стекли су током 2020. године.

-Вељку Беливуку и припадницима његове криминалне групе, који су оптужени за пет бруталних убистава, отмице, силовање и трговину дрогом и оружјем, пријети и одузимање имовине, чије порекло истражитељи већ увелико провјеравају-пише Kurir.rs.

Како Kurir сазнаје, под лупом финансијске истраге нашле су се бројне фирме повезане с припадницима клана и њиховим најближим рођацима, вриједне некретнине, аутомобили, али и скупоцјени сатови, накит, сефови и динарски и девизни рачуни.

Вртјели огроман кеш

- Сумња се да су прљав новац улагали у фирме, градњу стамбених објеката, фудбалске клубове, али и фудбалере. Само током претреса преко 20 станова које су користили мафијаши откривена је и документација за парцеле које су откупили, станове у изградњи, али и преко десет  "ролекс" сатова и аутомобила. Колико се ту новца вртјело, свједочи чак и то да су нађене машине за бројање пара, али и уговори о позајмицама, за које се вјерује да су фиктивни - открива извор Курира.

Према његовим ријечима, сва имовина за коју не буду могли да докажу поријекло, укључујући и новац пронађен у кућама и на рачунима, биће одузета.

Радили за мале плате:  Зарађивали 60.000 динара мјесечно

Интересантно је да су се многи од ухапшених припадника монструозног клана на саслушању изјаснили да су незапослени или да раде за неке мање плате. Осим Беливука, који је рекао да мјесечно зарађује 60.000 динара, ту мjесечну плату навела је и оптужена Слађана Секулић, док је Марко Миљковић изјавио да је незапослен. Неки од ухапшених рекли су да раде као обезбеђење по клубовима и да од тог посла приходују око 2.500 евра месечно.

- Беливук, који је изјавио да је као запослен у подруму пића мjесечно зарађивао око 60.000 динара, мораће да докаже како је успио да сакупи преко 30.000 еура у кешу, да купи стан од преко 80 квадрата, да зида вилу на Звездари, као и да купи друге некретнине. Његова супруга је, рецимо, сувласник рентакар агенције, као и власник стана у Београду. Према до сада прикупљеним извЈештајима и доказима, Беливукови тешко да су могли да имају све то, односно постоји знатна несразмЈера између званичних прихода и онога што посједују - објашњава извор и додаје да је Беливук на саслушању изјавио да не зна колико му жена зарађује.

Како каже извор, истражитељи још  раде на разоткривању имовине за коју се вјерује да се није нашла на попису вриједности које су за сада откривене.

Компликован процес:

- Сумња се да је финансијска корист коју су чланови клана стекли десетоструко већа од оне која је током досадашње истраге откривена. Финансијска истрага тече од првог дана паралелно с прикупљањем доказа за брутална убиства. Међутим, ово је компликован процес, јер треба ући у траг свим токовима новца, сумња се да је отворен и низ фиктивних предузећа, а да је, рецимо, финансирање фудбалских клубова ишло у виду препродаје играча, али и спонзорисања клубова - открива саговорник из истраге.

Он додаје да је у години пред хапшење стручњак за информационе технологије, за ког се испоставило да је сурови убица, С.Л., купио некретнину у Београду, али и кућу у месту Пераст код Котора.

- Интересантно је да је већина фирми, станова, кућа и локала које група посједује купљена током 2020 - објашњава извор.

(Курир.рс/Екипа Курира)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 23:35