/ -
18/07/2023 u 09:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Leigija štrajkuje glađu i traži ljubavnu sobu

Kako se saznaje, Legija i štrajkači koji su ga podržali najavili su upravi zatvora da neće uzimati ni hranu ni vodu dok se ne odluči da li će biti premješteni u liberalnije djelove zatvora

Milorad Ulemek Legija (55), koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, stupio je u štrajk glađu, a prema nezvaničnim saznanjima jedan od njegovih zahteva su i češće bračne posjete, kao i pravo na ljubavnu sobu, piše Kurir.

Kako su portali sinoć prenijeli, Legiji su se pridružili Zvezdan Jovanović (58), bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO), kao i nekadašnji članovi zemunskog klana Aleksandar Simović (47) i Nikola Bajić (54), koji takođe izdržavaju kazne u takozvanom „Alkatrazu“ u „Zabeli“, koji je znatno restriktivniji od drugih djelova ovog zatvora.

Kako se saznaje, Legija i štrajkači koji su ga podržali najavili su upravi zatvora da neće uzimati ni hranu ni vodu dok se ne odluči da li će biti premješteni u liberalnije djelove zatvora.

- Legija je prvi stupio u štrajk, a pored odbijanja hrane odlučio je da ne izlazi u šetnju, da odbija pravo na posjete advokata, pravo na telefonske pozive i svaku dalju komunikaciju sa zaposlenima u zatvoru. U štrajk je stupio, kako je rekao, jer nema pravo na ljubavnu sobu niti pravo na resocijalizaciju i napredovanje tokom izdržavanja kazne, kao i pravo zagarantovano Ustavom da bude obaviješten o razlozima zbog kojih mu se produžava boravak u samici na svake dvije godine. Njemu je 13. jula istekao rok za odlučivanje da li će ostati u „Alkatrazu“ i čeka se odluka nadležnih na njegove žalbe - navodi izvor.

Inače ovo nije prvi put da Milorad Ulemek štrajkuje iza rešetaka. Početkom novembra 2021. godine takođe je stupio u štrajk glađu, a njegov advokat, Aleksandar Kovačević, tada je izjavio da Legija neće napuštati ćeliju.

- Milorad Ulemek je stupio u štrajk glađu, koji pored odbijanja hrane obuhvata i odbijanje da napušta ćeliju, odbijanje prava na posjete, telefonske pozive, posjete advokata, izlazak u šetnju, kao i svaku dalju komunikaciju sa zaposlenima u zavodu u Požarevcu. Mom branjeniku, koji je skoro 18 godina u pritvoru i strogoj izolaciji u ćeliji, koji nema nijedan disiplinski prekršaj, sve vrijeme je uskraćeno pravo na resocijalizaciju i napredovanje tokom izdržavanja kazne, pravo na rad, školovanje, pravo na posjetu bliskih lica u posebnim prostorijama i posjete drugih osoba, kao i Ustavom garantovano pravo da bude obaviješten o razlozima zbog kojih mu se produžava boravak u samici svake dvije godine - izjavio je tada Kovačević za medije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 12:27