Фото: РАС Србија / -Фото: РАС Србија
17/12/2021 u 06:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Не хају за протесте: Рио Тинто саопштио да ће наставити пројекат "Јадар"

Планирање и активности на пројекту „Јадар“ наставићемо у складу са законима Србије, поручују из компаније

Kомпанија Рио Тинто саопштила је да ће наставити да реализује пројекат „Јадар“ у законским оквирима у Србији и да, како су казали, "пружају јавности информације о свим аспектима пројекта за које је надлежна". 

- Током двије деценије пословања у Србији и рада на пројекту геолошких истраживања и развоја лежишта литијума и бора “Јадар“, предузеће Rio Sava Exploration послује у складу са законима и највишим професионалним стандардима, у сарадњи са научним и стручним круговима, локалном самоуправом и Владом Србије у циљу покретања највеће рударске инвестиције у овом дијелу свијета - наводи се у саопштењу Рио Тинта за Србију.

Наглашава се да је тој компанији веома стало до подршке локалне самоуправе у Лозници и да је за развој пројекта „Јадар“ потребна његова потпуна усклађеност са процедурама прописаним на локалном и републичком нивоу, укључујући и оне које се односе на просторни план.

- Увјерени смо да само кроз дијалог у коме ће се аргументима и чињеницама расправљати о пројекту “Јадар“ може доћи до разумијевања свих заинтересованих страна о стварним и дугорочним користима које он може донијети нашем народу, локалној заједници и привреди Србије, као и о ризицима и плану којим ће се обезбиједити безбједност пројекта и живота грађана уз пуну заштиту животне средине - истиче се у саопштењу.

Додаје се да ће се планирање и активности на пројекту „Јадар“ наставити у складу са законима Србије, као што је то чињено и до сада.

- Разумијемо интересовање грађана за све што се дешава у вези са пројектом и наставићемо да пружамо информације о свим аспектима пројекта за које смо надлежни и у којима учествујемо - саопштио је Рио Тинто.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 07:11