/ - UNSPLASH, ZATVOR- ILUSTRACIJA
02/09/2023 u 16:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Srbija: Za deset godina osam zatvorenika pobjeglo iz zatvora

Kroz zatvore u Srbiji godišnje prođe između 20.000 i 22.000 ljudi, što ukazuje na visok nivo fluktuacije u tim ustanovama

U proteklih deset godina iz kazneno-popravnih ustanova u Srbiji pobjeglo je osmoro ljudi, a do slučaja koji se prije petnaestak dana dogodio u Zabeli nije zabilježeno nijedno bjekstvo osuđenih lica iz zatvora sa najvišim stepenom obezbjeđenja, u kojima se izvršavaju duže vremenske kazne, rekli su za portal N1 u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Srbije.

Kako su objasnili u Upravi, bjekstva lica lišenih slobode desila su se u zavodima poluotvorenog tipa – okružnim zatvorima, koji imaju niži stepen obezbjeđenja i u kojima se izvršavaju kraće vremenske kazne zatvora.

U pitanju su bjekstva osam lica lišenih slobode, od čega su svi uhapšeni po potjernici i ponovo vraćeni u zavod na izdržavanje kazne, dok je na slobodi jedno lice.

.Iz Okružnog zatvora u Kruševcu 2021. godine pobjegla su dva lica, iz Okružnog zatvora u Zrenjaninu takođe dva lica (2022. godine), iz Okružnog zatvora u Prokuplju jedno lice (2019), dok su iz nekadašnjeg Okružnog zatvora u Pančevu 2014. pobjegla dva lica. Taj zatvor je u međuvremenu prestao sa radom budući da je u oktobru 2018. otvoren moderan Kazneno-popravni zavod u Pančevu. navode u Upravi.

Jedno lice pobjeglo je 2015. godine tokom sprovođenja iz Kazneno-popravnog zavoda u Ćupriji, ustanove otvorenog tipa u kojoj kazne izdržavaju lica koja su po prvi put osuđena i to za lakša krivična djela.

Kazneno-popravne ustanove u Srbiji spadaju među najbezbjednije u Evropi i prema statistici Savjeta Evrope, koju ta organizacija objavljuje u svojim godišnjim izveštajima o stanju u zatvorima u njenim državama članicama.

Ta činjenica, napominju u Upravi, dobija još više na značaju imajući u vidu da kroz zatvore u Srbiji godišnje prođe između 20.000 i 22.000 ljudi, što ukazuje, kako kažu, na visok nivo fluktuacije u tim ustanovama.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija napominju da ustanove otvorenog tipa, u skladu sa zakonskom procedurom, nemaju fizičko-tehničke prepreke za bjekstvo kakve postoje u ustanovama poluotvorenog tipa.

-U slučaju KPZ Ćuprija, kao i u zatvoru u Prokuplju, lice je pobjeglo tokom sprovođenja ka drugim institucijama (sudu, bolnici…), a ne iz samog zavoda. To potvrđuje da sprovodi osuđenih lica spadaju među najveće bezbjednosne izazove u radu zatvorskih uprava svuda u svijetu-zaključuju u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

(Portal N1.rs.)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 22:31