/ ФОТО: ТЕКСТ ПОРТАЛА NEWSBEEZER.CОM. / -/ФОТО: ТЕКСТ ПОРТАЛА NEWSBEEZER.CОM.
25/07/2021 u 11:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Српска веза" кавачког клана: Групу Џонија са Врачара повезују са ликвидацијом предсједника Хаитија?

На директно новинарско питање да ли су људи из екипе Џонија са Врачара учествовали у командо-атентату на предсједника Хаитија, Вучић је одговорио: "Не могу то да потврдим"

Никола Вушовић звани Џони са Врачара, који је означаван као вођа "врачарског клана", близак сарадник Вељка Беливука, званог Веља Невоља, и "српска веза" црногорског "кавачког клана", крајем марта је ухапшен у Доминиканској Републици. Он је  под нејасним околностима пуштен на слободу, за шта се "заслуге" приписују обавјештајним напорима једне велике силе, пише Blic.rs.

Предсједник Александар Вучић синоћ на ТВ "Пинк" није хтио да открије о којој држави се ради, образлошивши то чињеницом да не смије да квари дипломатске односе. На директно новинарско питање да ли су људи из екипе Џонија са Врачара потом учествовали у командо-атентату на предсједника Хаитија Жованела Моиза у ноћи између 6. и 7. јула, Вучић је одговорио: "Не могу то да потврдим".

Мајстор за компликоване атентате

Моиза је убила група неидентификованих командоса који су упали у његову приватну резиденцију око један сат после поноћи. Неки од нападача, али не сви, говорили су шпански.

- Група појединаца напала је приватну резиденцију председника републике и фатално ранила шефа државе - изјавио је премијер Хаитија Клод Жозеф, описујући напад као "гнусан, нечовечан и варварски".

Иако повезивање атентата оваквих размјера са Џонијем са Врачара и његовом екипом дјелује невјероватно, Вушевићу нису стране компликоване и добро организоване ликвидације, пише Blic.rs.

Вушовић се доводи у везу са убиствима високопозиционираних "шкаљараца" прошле године у Атини - Игора Дедовића и Стевана Стаматовића. Вјерује се да је био један од људи који је учествовао у овој изузетно сложеној и професионално изведеној ликвидацији.

"Шкаљарци" су убијени у препуном ресторану у Атини, док су поред њих биле супруге и дјеца, а пуцала су најмање четири атентатора. Сви су били маскирани и ноншалантно су ушетали у пун ресторан и буквално сасули кишу метака у Дедовића и Стаматовића.

Тада се у Грчкој тумачило да су убице професионалци због начина на који су баратали оружјем. Испалили су око 20 метака и гађали у груди. Само четири метка нису завршила у метама. Егзекуција је трајала свега 30 секунди.

Слободан као птица, гдје је одлетио?

Према оперативним сазнањима, Вушовић је био на вези са Радојем Звицером, једним од врховних шефова "кавачког клана". Иако је у одличним односима са Вељом Невољом, нису директно сарађивали. Сваки је имао свој дио "колача" и задужења унутар "кавачког клана", али нису међусобно сарађивали.

Ухапшен је почетком марта у Доминиканској Републици по црвеној потјерници која је расписана још 2020. године ради "довршења кривичног поступка због кривичног дјела недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја". Београдски медији су тада прењели да Србија тражи хитно изручење Вушовића јер постоји бојазан да би могао да побјегне.

- Како није био доступан државним органима расписана је потјерница, на основу које је лишен слободе - саопштила је 10. марта Ивана Ракочевић, портпаролка Вишег јавног тужилаштва у Београду.

Крајем мјесеца, међутим, предсједник Вучић је рекао да је Вушовић "слободан човјек".

- Вушевић више није ухапшен. Слободан је као птица, а ви знате која земља тамо једина одлуке доноси и на који начин. И при томе смо били упозорени да ће то да се догоди - рекао је Вучић.

Трагом информације о ослобађању Вушовића "Blic" је тада питао Министарство правде због чега Вушовић није изручен Србији.

- Министарство правде до сада није обавјештено о хапшењу Николе Вушовића у Доминиканској Републици, тако да није ни тражено његово изручење из наведене земље - саопштено је из Министарства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:45