Синиша Мали / - INSTAGRAM, SCREENSHOT
23/05/2021 u 07:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Српска влада помаже грађане: Србима са КиМ по 100 еура, 200 еура незапосленима

Синиша Мали jе наjавио да ће сјутра грађанима у српским срединама на Косову и Метохиjи бити исплаћено по 100 еура, као и 200 еура незапосленима. Следи исплата ауто-превозницима 26. маjа, док ће се 8. jуна исплаћивати и трећа минимална зарада

Укупно 5.750.000 грађана добило jе први дио помоћи у износу од 30 еура, а за исту суму коjу ће грађани добити у новембру нема потребе за приjављивањем, потврдио jе министар финансиjа Синиша Мали.
Он jе наjавио да ће сјутра грађанима у српским срединама на Косову и Метохиjи бити исплаћено по 100 еура, као и 200 еура незапосленима. Следи исплата ауто-превозницима 26. маjа, док ће се 8. jуна исплаћивати и трећа минимална зарада.

Министар jе додао да jе током исплате првих 30 еура помоћи било неких грешака, коjе ће се провјерити, али да нема много рекламациjа. Нагласио jе и да неплаћене казне ни на коjи начин не утичу на исплату помоћи.

- Ако су људи рекламирали да постоjи грешка, новац ће добити следеће недјеље, ријешићемо проблем - рекао jе Мали.

Подсјетио је да jе предвиђено да се 15. или 16. jуна на рачун свих незапослених пребаци и износ од 60 еура, као и додатних 3.000 динара за вакцинисане грађане. За добиjање новца нису потребни докази о вакцинациjи, jер они већ постоjе у оквиру е-управе, нагласио jе министар.

Мали jе нагласио и да се у инфраструктуру и екологиjу у Србиjи улаже више него икад и да jе велики оптимиста када jе у питању повећање плата и пензиjа у наредном периоду. Министар jе напоменуо да jе са стопом раста од преко шест одсто, Србиjа ове године прва у Европи.

- Улагање у инфраструктуру вам подиже квалитет живота, запошљава привреду, подстиче приватне инвестициjе, имамо нове фабрике - казао је Мали.

Поновио је да jе план да до краjа 2025. године просјечна плата у Србиjи буде 900, а просјечна пензиjа 430 еура и указао да пандемиjа вируса корона ниjе имала негативан утицаj на стопу незапослености. Лани jе стопа незапослености износила девет одсто, а претходне, 2019. године, 10,4 одсто, рекао jе Мали. Министар jе наjавио почетак изградње прве линиjе метроа у Београду до краjа године и поменуо да jе Скупштина Србиjе усвоjила Закон о метроу и градскоj жељезници, чиме су се створили сви правни предуслови да се крене са реализациjом овог проjекта.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

18. maj 2024 08:52