Европски парламент у Стразбуру / - РТРС
06/02/2024 u 12:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U nacrtu rezolucije EP o Srbiji traži se međunarodna istraga o izborima

Smatraju da se izbori ne mogu smatrati slobodnim i poštenim i izražena je uznemirenost razmjerama prevara koje su ugrozile integritet izbora u Srbiji

Evropski parlament poziva na nezavisnu međunarodnu istragu međunarodnih pravnih stručnjaka i institucija o neregularnostima na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, sa posebnim osvrtom na izbore za Skupštinu grada Beograda, navodi se u nacrtu rezolucije EP u koju je N1 imao uvid.

U nacrtu rezolucije se osuđuju napadi srpskih zvaničnika, a posebno Ane Brnabić i  Aleksandra Vučića na posmatrače izbora, uključujući poslanike u EP i poziva se na povratak uvažavajućim i konstruktivnim diskursima.

Evropski parlament je, kako se dodaje, duboko zabrinut zbog pokušaja diskreditacije i zastrašivanja posmatrača i poziva srpske vlasti da preduzmu sve neophodne korake da izbjegnu bilo kakve dalje kampanje dezinformacija protiv posmatrača izbora i da uspostave uslove koji omogućavaju domaćim i međunarodnim posmatračima da efikasno obavljaju svoj posao, da ih zaštite od bilo kakvog nasilja, prijetnji, odmazde, štetne diskriminacije i pritisaka.

EP, u nacrtu dokumenta u koji je N1 imao uvid, žali što su parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji održani 17. decembra 2023. godine "odstupili od međunarodnih standarda i opredjeljenja za slobodne i poštene izbore", zbog uporne i sistematske zloupotrebe institucija i medija od strane zvaničnika da bi, kako se dodaje, stekli nepravednu i neopravdanu prednost.

Smatraju da se ovi izbori ne mogu smatrati slobodnim i poštenim i izražena je uznemirenost razmjerama prevara koje su ugrozile integritet izbora u Srbiji.

Kako kažu, izborni dan protekao glatko, ali da su ga obeležili brojni proceduralni nedostaci, uključujući nedosljednu primenu zaštitnih mjera tokom glasanja i prebrojavanja, česte slučajeve prenatrpanosti, kršenja tajnosti glasanja i brojne slučajeve grupnog glasanja. EP izražava svoju ozbiljnu zabrinutost zbog tih nepravilnosti i ukupnog izbornog okruženja, koji su pali daleko ispod očekivanih standarda za zemlju kandidata za članstvo u EU

Podsjećaju srpske vlasti da je pravilno funkcionisanje demokratskih institucija Srbije u srži procesa pristupanja Srbije EU i metodologije pristupanja EU.

Sa ozbiljnom zabrinutošću konstatuju se brojni dokaze koje su prikupili međunarodni i domaći posmatrači koji pokazuju nezakonite aktivnosti koje su dovele do i tokom dana izbora koje su promjenile izborni ishod, kritično uticale, posebno na rezultate izbora za grad Beograd i ozbiljno narušile legitimitet izbora parlamentarni izbora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:05