/ FOTO: PRIVATNA ARHIVA
01/12/2021 u 21:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Убиство адвоката на Врачару: Шарановић осуђен на 30 година робије

Шарановић је током суђења негирао оптужбе за убиство београдског адвоката, потврђујући да га је познавао и да га је са њим упознао рођак Слободан Шарановић

За убиство Владимира Зрелеца на 30 година затвора осуђен Владимир Шарановић, а злочин наручио рођак осуђеног Слободан, који је касније убијен у Будви, пише Kurir.rs/24sedam.

Познати београдски адвокат Владимир Зрелец тешко је рањен 1.децембра 2015. године у Улици Патријарха Варнаве на београдском Врачару. Од задобијених повреда, Зрелец је преминуо 25 дана касније у болници. За ово убиство на 30 година затвора осуђен је Владимир Шарановић. Ово је била и прва правоснажна пресуда за убиство неког адвоката у Србији.

Овом одлуком потврђена је првостепена пресуда Вишег суда у Београду којом је Шарановић осуђен због тешког убиства и неовлашћене производње и стављања у промет опојне дроге, која је нађена у стану у којем је боравила његова супруга, док је он био у двогодишњем бјекству.

Апелациони суд саопштио је да је сагласан са ставом првостепеног Вишег суда да је адвокатура делатност од јавног интереса и да сложеност тог посла носи повећан ризик за безбједност особе која је обавља.

Владимир Шарановић ухапшен је двије године после убиства, 9. јануара 2017. године, у околини Зрењанина, по потјерници Вишег суда у Београду, јер је био у бјекству. Што се тиче оптужбе против његове супруге Наташе за држање дроге, суд је правоснажно одбацио оптужбу против ње. Супруга убијеног адвоката, Ања Зрелец упућена је на парнични поступак ради остваривања имовинско-правног захтева.

Шарановић је током суђења негирао оптужбе за убиство београдског адвоката, потврђујући да га је познавао и да га је са њим упознао рођак Слободан Шарановић.

Рођаков сукоб са браниоцем

У пресуди се наводи да је Шарановић убио адвоката Зрелеца због сукоба свог рођака сада покојног Слободана Шарановића и Зрелеца у вези са адвокатским услугама које је адвокат обављао за Слободана Шарановића.

Владимир се у вечерњим часовима возилом довезао до Улице Патријарха Варнаве, где се паркирао у близини Зрелецове адвокатске канцеларије, па је, кад је адвокат изашао из канцеларије и ушао у свој аутомобил и сео на мјесто возача, пришао са лијеве стране возила и десном руком кроз отворени прозор на сувозачевим вратима, у адвоката испалио седам метака из пиштоља.

Два хица погодила су адвоката у грудни кош, после чега је Шарановић возилом побјегао. Његов ауто је, у потпуности изгорео, нађен 2. децембра 2015. године у Раковици. Зрелец је од задобијених повреда преминуо 25. децембра 2015. године и поред указане медицинске помоћи.

Шарановић је осуђен и јер је 14. новембра 2017. године, у стану у Београду, неовлашћено ради продаје држао канабис који садржи ТХЦ у масеном удјелу већем од 0,3 одсто.

Запаљен "алфа ромео"

Апелациони суд сматра да су изведени докази указали да је управо Владимир Шарановић особа која је убила Зреелца. Нађени су биолошки трагови Владимира Шарановића на возилу марке "форд фокус", које је окривљени возио у жељи да га купи, али како није био задовољан, купио је исте вечери ауто марке "алфа ромео 156", који је употребио приликом убиства и који је нађен запаљен.

Према ставу Апелационог суда, то што у "алфа ромеу" нису нађени биолошки трагови Шарановића, на шта указује одбрана у вези са налазом и мишљењем Биолошког факултета, као и исказом свједока који му је продао "алфа ромео 156", није довела у сумњу правилност закључка првостепеног суда да је Шарановић починилац злочина.

Из исказа испитаних свједока утврђено је да је Зрелец добијао претње од Слободана Шарановића, са којим је окривљени био у блиском односу.

Суд сматра да је казна од 30 година затвора адекватна, имајући у виду "јачину повреде заштићеног добра, не само живота и тијела већ и адвокатуре као делатности од јавног значаја.

Пажљиво испланиран злочин

Пресудно је и то што је Владимир знао да је Зрелец био дугогодишњи правни заступник Слободана Шарановића, као његове побуде јер је и он адвоката познавао годинама, али га је убио зарад интереса свог рођака пажљиво испланираним убиством.

Слободан Шарановић убијен је у будванском насељу Дубовица у марту 2017. године у тренутку кад се налазио у својој редовној шетњи, готово на кућном прагу. Двије године касније за организацију криминалне групе која га је ликвидирала оптужен је Алан Кожар, који се још налази у бјекству. Поред њега, на оптужници се нашао и српски држављанин Милан Динић који је, према оптужници, добио задатак да ликвидира некадашњег "краља коцке" познатог по дугом сукобу и рату са Луком Бојовићем.

Њему је убијени београдски адвокат водио послове у вези са коцкарницама и мјењачницама, а био је ангажован и у поступцима у Србији и у Црној Гори који су се против њега водили због сумње да је наложио убиства Николе Бојовића и Милоша Видаковића. Владимир Шарановић својевремено је био запослен у фирмама свог убијеног рођака.

Убиство адвоката наручио из болничке постеље

На основу изјава свједока, суд је утврдио и да је Владимир Шарановић крајем 2014, сваког петка, у болници на Цетињу обилазио Слободана Шарановића који је био на лијечењу. Слободан је непосредно прије тога у Црној Гори ухапшен због сумње да је наручио убиство Николе Бојовића, млађег брата Луке Бојовића. Био је једно вријеме у притвору у Спужу, али када му се здравствено стање погоршало, пребачен је у болницу.

Суд је потврдио наводе тужилаштва које је сматрало да се мотив убиства Зрелеца крије у писму Слободана Шарановића и томе да је Зрелец Шарановићу отказао пуномоћје, па је између њих постојао проблем, јер је Зрелец заступао Милоша Делибашића. Тужилаштво је тврдило и да је Владимир беспоговорно спроводио све налоге Слободана Шарановића, па се претпоставља да је убиство Зрелеца Слободан од рођака наручио из болничке постеље.

Kurir.rs/24sedam

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 01:46