ЕУ инсистира на наставку дијалога / -Гугл
20/04/2021 u 11:58 h
Ljiljana RadenovićLjiljana Radenović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Осам година од потписивања Бриселског споразума: Београд и ЕУ траже формирање ЗСО

Потписивањем Бриселског споразума, прије осам година, Београд и Приштина преузели су међународне обавезе, а све што је договорено мора бити и примијењено, казао је портапрол ЕУ Петер Стано.
Поводом осме годишњице од потписивања Бриселског споразума, Стано у изјави за Танјуг посебно нагласио да ЕУ очекује од Kосова да поштује своје преузете обавезе да ће примијенити договорено.
– Kосово је ушло у споразум о формирању Заједнице српских општина. Споразум о томе је постигнут у доброј вољи свих страна и никада није повучен – наглашава Стано.
Портпарол ЕК подсјећа да је Бриселски споразум двотрећинском већином ратификовао и косовски парламент 2013. године, чиме је, како каже, потврђена косовска међународна обавеза да примијени споразум.
Из ЕУ, као главног посредника у дијалогу Београда и Приштине, позивају да се процес нормализације односа настави и доведе до успјешног краја.
– ЕУ и земље чланице очекују да се дијалог настави брзо и да се Београд и Приштина озбиљно ангажују у процесу. Очекујемо примјену свих досад постигнутих договора и настављамо рад ка свеобухватниј нормализацији која ће обухватити сва отворена питања између Србије и Kосова – закључио је Стано.
Бриселски споразум је угаони камен који је омогућио опстанак и останак српског народа на KиМ, отворио Србији простор да се развија, казао је директор Kанцеларије за KиМ Петар Петковић и истакао да Београд неће одустати од инсистирања да се тај споразум спроведе, односно да Приштина оснује Заједницу српских општина, што је, каже, главни дио документа и једина обавеза приштинске стране.
Петковић је у изјави за Танјуг рекао да је прошло осам година од потписивања Бриселског споразума „или тачније 2.922 дана колико га Приштина крши, с обзиром на то да није испуњен главни дио, срце споразума – формирање Заједнице српских општина”.
(РТС)
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 03:56