Антонио Гутереш / AFP - FABRICE COFFRINI
15/04/2022 u 19:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Генерални секретар УН-а позвао Београд и Приштину на наставак дијалога

Процес дијалога и напори да се постигне нормализација имају пуну и несумњиву подршку Уједињених нација, истакао је Гутереш

Дијалог Београда и Приштине, уз посредовање Европске уније, остаје кључни оквир за нормализацију односа и охрабрујем обје стране да се конструктивно ангажују ка постизању конкретних резултата, навео је генерални секретар УН Антонио Гутереш у шестомесечном извјештају о стању на Косову.

У извјештају за период од 16. септембра прошле до 15. марта ове године, генерални секретар УН Антонио Гутереш изразио је жаљење што је у дијалогу Београда и Приштине досад постигнут само „ограничен напредак“.

- Процес дијалога и напори да се постигне нормализација имају пуну и несумњиву подршку Уједињених нација - истакао је генерални секретар УН, наводи се у документу СБ УН.

"У том погледу, задржавање отвореног, транспарентног и инклузивног процеса је кључно како би се постигли одрживи споразуми", навео је Гутереш, охрабривши Београд и Приштину да "обезбједе значајно учешће широког круга учесника" у процесу дијалога, преноси Нова.рс.

Гутереш је поновио позив влади привремених приштинских институција да, без даљег одлагања, у потпуности примјени одлуку Уставног суда Косова из маја 2016. године о имовини манастира Високи Дечани.

То би био важан корак јачању поверења људи у институције, поручио је он.

Он је, такође, упутио позив и Приштини и Београду да наставе сарадњу у оквиру постојеће Радне групе за нестала лица.

Гутереш је позвао Приштину на свим нивоима, организације цивилног друштва и локалне заједнице да наставе да предузимају напоре ка стварању амбијента погодног за безбједан, достојанствен и одржив повратак свих интерно расељених лица и повратника и њихову реинтеграцију.

У шестомесечном извјештају о стању на Косову наведено је да су предсједник косовске владе Аљбин Курти и предсједник Србије Александар Вучић разговарали 6. октобра на маргинама самита Европска унија - западни Балкан у Брду у Словенији. Након састанка Вучић је навео да ће Београд наставити дијалог са Приштином, са фокусом на успостављање Заједнице српских општина, како је предвиђено Првим споразумом о принципима који регулишу нормализацију односа из априла 2013. године.

Уз овај извјештај придодат је и извјештај о раду Еулекса у истом периоду. О извјештају генералног секретара Гутереша расправљаће 20. априла Савјет безбједности УН.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 04:36