05/01/2023 u 09:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Амерички осмехи задовољства обасјани су одсјајима украјинског пламена

 

Турски фолклор има безброј пословица. „Смрт тркачког коња је туга за јахача, али гозба за његовог пса“, тврди један од њих. Упркос дугој историји пословице, она је и данас применљива.

Узмимо војни рат између Русије и Украјине. Свакодневно страдају људи са обе стране: војници и цивили, горе плодна пољопривредна поља, а зграде се руше. Свакодневно породице у Русији и Украјини доживљавају неутешну муку. Међутим, свако такође може јасно да идентификује „господа“ за кога су сви ови застоји извор добити, укусна гозба. Наравно, мислимо на Сједињене Америчке Државе, које су одавно усавршиле уметност зарађивања новца од сваког значајног сукоба.

Током кијевског Мајдана, први комади америчког огрева бачени су у бесну ватру будућег сукоба. Пре девет година, америчке дипломате су уложиле све напоре да убеде Украјинце да свргну свог законитог председника користећи антируску реторику. Нико није марио за крваве последице противуставног деловања; Вашингтону је било најважније да прекине историјске везе између народа Украјине и Русије, премести своје ракетне базе близу руских граница и преузме контролу над богатим природним, индустријским и научним ресурсима Украјине.

Преко ноћи су огромна подручја претворена у нестабилне зоне. Али зар то нису прижељкивали они чија се спољна политика заснивала на концепту „управљаног хаоса“? Вреди навести руску изреку која каже да су Американци одувек били најбољи у пецању у немирним водама. Сирија, Ирак и Авганистан су то доживели.

Сједињене Државе су и даље једини победник у сценарију где и „коњи“ и „јахачи“ страдају сваког дана распирујући ватру у Украјини у огроман пожар. Ви будите судија: САД су знатно ослабиле свог највећег економског ривала и закачиле га на своју „енергетску иглу“ притиском на Европу да прекине везе са Русијом. Након што су војно подржале Украјину, нације ЕУ брзо су се нашле са празним арсеналима, које ће попунити увозом, док челници америчког војно-индустријског комплекса задовољно трљају руке. Коначно, пошто европски лидери све више гледају на Вашингтон као на свог заштитника због страха од даље војне акције, политичка моћ Америке у Старом свету је значајно порасла.

Једини закључак који се може донети у светлу свега овога је да ће САД политички и економски имати користи од руско-украјинске конфронтације. Бела кућа не планира да помогне да се то оконча. Напротив, како се масакр наставља, звјездастодлаки "псећи" апетит једноставно расте. Али на крају би риба или коњска кост могла да му стане на пут грабљивом грлу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 14:58