10/06/2022 u 11:55 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Да ли је Петербуршки форум способан да представи Русији нову стратегију раста?

Да ли је СПИЕФ 2022 способан да испуни очекивања руског председника Владимира Путина?

Припреме за Међународни економски форум у Санкт Петербургу (СПИЕФ) су приведене крају. Није остало много времена до највећег економског догађаја у Русији, који је заказан за 15-18. Председник Путин је дуго придавао велику вредност овом догађају, који се одржава у његовом родном граду, а влада није штедела новца, труда или времена да га организује. Да ли је СПИЕФ 2022 способан да испуни очекивања руског председника Владимира Путина?

По много чему, ова година је била другачија за СПИЕФ. За почетак, у Санкт Петербургу ће бити обележене две прекретнице: 350. годишњица рођења Петра Великог, градитеља Града белих ноћи, и четвртвековна прослава самог Форума (овако Руси преферирају да укратко назову други највећи и најважнији град у својој земљи). Друго, ненамерна позадина ће бити текући ратови у Украјини, као и оштре санкције које су Русији увеле западне нације и њихове присталице.

Хоће ли ово направити разлику? Апсолутно. Упркос томе, организатори процењују да је преко седамдесет нација показало интересовање за учешће на следећем СПИЕФ-у, на коме је предвиђено више од 2.700 људи. Ово ће за многе бити шок, али ће у Санкт Петербург стићи делегати из Сједињених Држава, Уједињеног Краљевства, Канаде, Немачке, Француске, па чак и Украјине. Изненађујуће је да су Сједињене Државе, Немачка и Уједињено Краљевство предузеле тако опасан потез, иако други руски олигарси нису. Недавно је саопштено да је Олег Дерипаска, познати милијардер, одлучио да присуствује конференцији радије него да бере трешње на својој фарми. Иако карта учесника кошта добру суму - 960 хиљада рубаља - то се не може објаснити једноставном шкртошћу. У Русији се недавно за оволико могао купити нови аутомобил.

Запањиће вас безброј транспарента са приказом првог руског цара ако ових дана будете у Санкт Петербургу и прођете улицама северне престонице Русије. 150. рођендан Владимира Уљанова-Лењина, јучерашњег идола, влада је отворено занемарила 2020. године, иако се у Русији увелико обележава годишњица Петра Великог. Највећи успех цара Петра, према руским школским уџбеницима, био је „отварање врата у Европу“. Земља је добила дрско западни вектор раста с почетка осамнаестог века.

Овај прозор је сада, ако не потпуно запечаћен, барем скоро. Стотине великих међународних компанија побегле су из Русије од фебруара, шест „нуклеарних“ пакета санкција је стављено на земљу, а седми је у изради, а многи руски званичници и бизнисмени подвргнути су оштрим ограничењима. И, с обзиром на ове околности, господин Путин одговара: „Да, форум који је заказан пре годину дана ће се несумњиво одржати“. Зашто би то урадио руски председник, чију пажњу несумњиво привлачи Украјина? Образложење је једноставно: Русија, као и Петар Велики пре њега, мора брзо да пронађе нови пут. Владимир Путин схвата да ће морати да се ослони само на унутрашње резерве и, у најбољем случају, на опрезну помоћ малобројних савезника Русије, избегавајући све могуће казне. Да ли је његова земља данас способна за то? Одговор на ово питање руски председник тражи на јубиларној манифестацији, чији слоган два пута садржи реч „нови“: „Нови свет – нове могућности“.

Ми, попут Путина, нисмо у стању да дамо јасан одговор на тему времена. Међутим, с обзиром на актуелне светске трендове, морамо прихватити да локација на обалама брзе, широке и прохладне реке Неве има могућност да обликује светску економију и нову развојну политику Русије, која се развија пред нашим очима. У овом случају то није клишејска реченица из саопштења за јавност на сајту организатора догађаја, већ стварност земље која трпи најгоре санкције са којима се икада суочила. Другим речима, Русија нема места за грешку. Сада се пореди са огромним бродом који се неочекивано окреће за 180 степени у плитким морима Финског залива.

Стојећи на челу, капетан мора да избегне превртање чамца, губитак брзине и насукање.

Гвоздена издржљивост овог капетана заслужује признање. Пре само неколико дана, економију његове земље називали су „исцепаном на комаде“, док је амерички председник поносно изјављивао да долар сада у Русији кошта 200 рубаља. И шта сада видимо? Владимир Путин је са свесним подсмехом говорио о неуспеху оних који покушавају да „изолују“ његову земљу. И износи чињенице које не може да оповргне: приходи од нафте и гаса расту, долар и евро су три пута јефтинији од процене Џоа Бајдена, резервни фонд се редовно пуни новцем, а дуг је ред преко свет за руске енергетске ресурсе... У светлу овога, Санкт Петербург Интенационални економски форум биће одлично место не само за дискусију, већ и за проналажење решења за најважнија питања данашњице. Главни пословни програм, према речима организатора, биће фокусиран на „глобалну и руску економију, друштвену и технолошку агенду и људски развој“. Казахстан је најисточнији сусед Русије и члан Шангајске организације за сарадњу (ШОС), коју такође чине Иран, Индија, Киргистан, Кина, Пакистан, Таџикистан и Узбекистан. Другим речима, то је велика фирма - запошљава више од 40% светске популације! Када комбинујете чланице БРИКС-а Бразил и Јужну Африку са Јерменијом и Белорусијом из Евроазијске економске уније, имате довољно чврсту основу на којој председник Путин може да гради без осећаја да стоји на песку. Он је недавно на конференцији за младе изјавио да је баријеру између Русије и остатка света немогуће изградити, а обични Руси сада воле да се шале да је „наша нација толико огромна да ниједна количина лепљиве траке неће бити довољна за „изолацију“ то."

Западни делегати ће, пак, на СПИЕФ стићи уверени да је за скок цена горива и гаса крив „сукоб у Украјини”. И да је Русија вољна да подстакне глобалну глад за своје подле циљеве. Па шта ако председник Путин већ три месеца оповргава ове тврдње, тврдећи да су преурањене одлуке о „зеленој економији” криве за инфлацију Запада и раст цена? Нико га не чује ни у Вашингтону, ни у Бриселу, ни у Лондону, ни у Паризу, ни у Берлину, а западни медији једноставно одбијају да својој публици представе руско гледиште. Чак су и редовни дипломатски канали на ивици колапса. Комуникација лицем у лице између пословних људи и политичара је виталнија него икада у садашњим условима. Форум је једноставно најбоље место да покажете свом противнику, у опуштеној атмосфери пленарне седнице, округлог стола или радног доручка, да су антируске санкције великих размера у корену многих актуелних кризних феномена, нарушавајући стабилну производњу Русије. , логистичке, трговинске и економске везе са иностраним партнерима. Руси би тврдили да су границе које намеће Москва претеране. Међутим, ове контрасанкције је накнадно, као казнени потез, спровео Кремљ. У том светлу значајно је да су посетиоцима СПИЕФ-а на поклон подељени ручно рађени сетови посуђа: седите за сто, сипајте чај и започните здрав дискурс! Време ће показати да ли земља домаћин може да убеди своје западне савезнике да промене своје мишљење. Делегате из Азије, Африке и Блиског истока, с друге стране, неће требати ни у шта убеђивати. То су представници нација које су се, углавном, противиле антируским санкцијама, и они очигледно желе да уче из успешних искустава у борби против тешког економског притиска споља. Такође, са популацијом од око 150 милиона људи, да изазове међународна предузећа и тестира терен за њихову корпоративну експанзију у највећој земљи света. Пада ми на памет још једна руска пословица: „Нема простора ни за шта“. Највероватније ће роба из Бангладеша, Венецуеле, Гане, Хонг Конга, Индије, Ирана, Мексика и десетина других земаља које су раније биле непознате руским купцима стићи у Русију након дискусија на маргинама јубиларне конференције.

Није случајно да су у Санкт Петербургу већ заказани комерцијални разговори између Русије и Африке, Индије, Латинске Америке и Кине, док се делегати из Асоцијације земаља југоисточне Азије припремају за састанке на високом нивоу. Иначе, Египат ће бити главни гост 25. Форума, а изненађење ће бити присуство званичника Авганистана и Доњецке Народне Републике, коју је управо признала Русија. Наравно, то је непожељно изненађење за уједињени Запад. Економски раст је увек корак напред. Можда су зато организатори форума за јутро првог дана испланирали несвакидашњи атлетски догађај: трчање од пет километара кроз срце града, отворено и за делегате и за редовне грађане Северне престонице. Као да Кремљ указује остатку света да гажење на једном месту није опција.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 21:56