Чланови Националног савјета за борбу против корупције на високом нивоу / - Влада Црне Горе
24/03/2021 u 23:36 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Странци ће одређивати приоритетне предмете из корупције

Коjи ће од случајева могуће корупције бити на листи приоритета, чланови Савjета ће одлучити са страним експертима из региона и Европске униjе
Национални савjет за борбу против корупциjе на високом нивоу добио је помоћ од страних експерата, који ће помагати члановима тог владиног тијала и одређивати приоритетне предмете у будућем раду, а то је, како сазнаје „Дан”, јуче била једна од тема расправе на сједници Савјета. На сједници је договорено и да ће се Савјет бави афером додјеле станова и кредита под повољним условима јавним функционерима у претходном периоду.
Након сједнице, иако је било најављено, није достављено саопштење за медије.
Чланови Савјета раније су најавили отварање афера коjе се тичу аутопута, фабрика цигарета и оружjа, о случаjу Можура, приватизациjи Електропривреде, Телекому, слободним зонама Лука бар и случају Дувански комбинат... Коjи ће од могућих случајева корупције или евентуално нових, бити на листи приоритета чланови Савjета ће одлучити са страним експертима из региона и Европске униjе.
Тренутна активност Савјета је прикупљање података о подјели станова, а раније је указано да дио архивске грађе за тај случај фали. Наредних мјесец требало би да се интензивира набавка документације од Владе, али и свих других институција.
Пријаву могу да поднесу сви
Савјет је раније саопштио да идентитет подносиоца представке неће бити откривен другим органима са коjима Савjет остваруjе сарадњу или jавности, осим уз изричиту сагласност подносиоца представке.
– Представке се подносе достављањем представке поштом, на адресу Влада Црне Горе, Национални савjет за борбу против корупциjе на високом нивоу, Карађорђева бб, 81000 Подгорица, непосредно у писарници Владе сваким радним даном од седам до 15 сати и електронском поруком на адресу предсjедника Савjета: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. – казали су из Савјета.

Из тог тијела раније је „Дану” саопштено да је за потпуно разоткривање наjвећих случаjева могуће корупциjе на високом нивоу неопходна jе међународна сарадња и искуство стручњака каквих у Црноj Гори или нема, или су своjа знања ставили у функциjу криминалних структура.
– У овом тренутку Стручно тиjело Савjета испитуjе наjвеће случаjеве могуће корупциjе на високом нивоу, укључуjући Можуру, приватизациjе Телекома, Електропривреде, рачуне државних органа у Првоj банци, пословање слободних зона, шверц цигарета, оружjа. Имаjући у виду комплексност тих предмета, за њихово потпуно разоткривање неопходна jе међународна сарадња. Због тога Савjет интензивно дjелуjе на два колосиjека: прикупља документациjу са разних адреса и ради на ангажману страних стручњака у више значаjних области као што су царина, пореска, прање новца – објаснили су из Савjета.
Савјет је јуче требало да усвоји план рада за 2021. али то није урађено јер сједници није присуствовао један од чланова, па ће то бити највјероватније урађено на наредном засједању. То тијело ће, такође, сачекати и програм рада Владе како би евентуално синхронизовали активности по одређеним питањима.
​Национални савjет за борбу против корупциjе на високом нивоу jе на првоj конститутивноj сjедници, одржаној у фебруару, усвоjио Пословник о раду којим је прописано право грађана да том тијелу поднесу представку и да на исту добиjу одговор.
– Нико не може да буде позван на одговорност, нити да трпи друге штетне последице због ставова изниjетих у представци, осим ако jе тиме учинио кривично дjело. Представке мораjу бити разумљиве, у jасноj вези са дjелокругом рада Савjета и садржати све што jе потребно да би се по њима могло поступити. Оне нарочито треба да садрже: назнаку да су упућене Савjету, име и презиме подносиоца представке (односно назив правног лица), пребивалиште или боравиште подносиоца представке (односно сjедиште правног лица), предмет представке, образложење, потпис подносиоца и доказе коjима се потврђуjу наводи из представке – саопштено је након прве сједнице Савјета.
М.С.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:01