Радовић / SRDJA BOLJEVIC
08/01/2022 u 15:01 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Агенција за заштиту конкуренције испитује додјелу помоћи у девет општина

Ове општине су у прошлој и 2020. години додијелиле помоћ привреди и грађанима због пандемије, али нијесу питали Агенцију за сагласност, што је супротно закону о контроли државне помоћи

Агенција за заштиту конкуренције (АзК) покренула је испитне поступке против девет општина – Никшић, Тиват, Улцињ, Котор, Даниловград, Шавник, Херцег Нови, Будва и Бар. Код првих седам општина разлог за покретање испитног поступка је одлука о мјерама подршке грађанима и привредним субјектима на територији тих општина, док је код Будве и Бара разлог доношење више одлука којима су порески обвезници ослобођени одређених плаћања или су им обавезе умањене.

Свим општинама је наложено да се у року од 15 дана изјасне да ли остају при донијетој одлуци и закључцима, који ће бити предмет оцјене Агенције и да по пријему рјешења АзК обуставе даљу додјелу државне помоћи до одлуке Агенције.

У рјешењу за општину Никшић је наведено да је та локална самоуправа Агенцији 16. фебруара прошле године доставила Агенцији одлуку о мјерама подршке привреди и грађанима, коју је усвојила раније и по којој је додијелила помоћ грађанима и привреди иако није имала мишљење Агенције. Свака помоћ додијељена без мишљења Агенције за заштиту конкуренције је незаконита државна помоћ. На челу општине је тада био ДПС, док је сада на челу Марко Ковачевић из ДФ-а.

Општина Тиват је одлуку о помоћи грађанима и привреди за санирање последица од пандемије вируса корона донијела крајем априла, а општина Улцињ почетком маја. Општина Котор је Агенцији у мају прошле године писала да је привреди и грађанима помагала у 2020. години на основу одлука које су донијели у тој години.

И за општину Шавник се испитује помоћ која је дата у 2020. години, као и за општину Херцег Нови коју годинама води функционер Демократа Стеван Катић.

АзК испитује и помоћ коју је привреди и грађанима на територији општине Даниловград дала локална самоуправа у 2020. години. На челу општине Даниловград од 2018. године је Зорица Ковачевић (ДПС).

На челу општине Будва је Бато Царевић (ДФ), док општину Бар води Душан Раичевић (ДПС). Као што смо навели, код те двије општине се испитује више одлука, чији је циљ био исти, санирање последица вируса корона.

Рјешења су потписали чланови Савјета Агенције Ново Радовић и Јована Тошковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:31